Până pe data de 31 iulie 2017 * Și apicultorii pot accesa fonduri europene de până la 15.000 euro

În data de 3 mai 2017 s-a dat startul depunerii de proiecte în cadrul submăsurii 6.3 “Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. În cadrul acestei submăsuri de finanțare pot benefica de fonduri europene nerambursabile și apicultorii. E vorba de apicultorii care au un număr minim de 75 de familii de albine. In total, alocarea financiară propusă în anul 2017 pentru Submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, în cadrul căreia pot depune proiecte și crescătorii de albine este de 100 de milioane de euro.

Suma nerambursabila pe care o poate obtine un apicultor este de cel mult 15.000 de euro!

Apicultorii, pentru a depune centrele județene ale Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale trebuie să îndeplinească o serie de condiții, în consens cu prevederile Ghidului Solicitantului. O noutate pentru sesiunea din 2017 este faptul că, în raport cu anii anteriori, a scăzut dimensiunea minimă economică a fermelor mici la 4.000 de standard output, adică producție standard (SO), ceea ce înseamnă că, practic, un număr mai mare de mici fermieri, în cazul de față de apicultori, vor putea accesa bani nerambursabili în cadrul acestei submăsuri. Pană acum erau considerate ferme mici cele cu o productie cuprinsă între 8.000 și 11.999 SO. In sesiunea aferentă anului 2017, alocarea financiară stabilită pentru sM 6.3 este de 100 milioane de euro, din care zonei montane îi revin 21 milioane de euro. Solicitanții din zona ITI – DD au la dispoziție fonduri pentru dezvoltarea fermelor mici în valoare de 5 milioane de euro. Pragul minim de selecție al proiectelor depuse pe sM 6.3 și sM 6.3 ITI – DD este 15 de puncte.

Potrivit comunicatului AFIR, sesiunea de depunere a proiectelor pe această submăsură deschisă pe data de 3 mai se va încheia pe 31 iulie, ora 17,00.

Referitor la posibilitatea ca stuparii să acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea proprilor exploatații apicole, președintele Asociatiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, spune că, urmare a modificării condițiilor din Ghidul solicitantului, în acest an ar putea depune proiecte un număr mult mai mare de apicultori în comparație cu anii trecuți. Președintele ACA :”Apicultorii sunt interesați de submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” pentru că s-a redus standardul output. Vor putea depune proiecte și apicultorii care au accesat fosta Măsură 141, Sprijin pentru fermele agricole de semi-subzistență. Sigur că o să fie un interes mai mare datorită acestei schimbări a dimensiunii fermei, dându-se posibilitatea ca și apicultorii cu un număr mai mic de familii de albine să se dezvolte. Dacă până în cest an puteau accesa doar cei care aveau peste 150 de familii de albine, acum deja sunt incluși și acei apicultori care au între 75 și 149 de familii”.

George ZAVERA