Pamfletul din nou * Maghiarii umblă cu borna vopsită

Adormiții noștri guvernanți în frunte cu și mai adormitul nostru președinte n-au observat că înalții oficiali maghiari au făcut din Transilvania o destinație turistică preferată. Numai că ei uită să se dezbrace la graniță de hainele oficiale și nu se duc să se trateze la Balvanyos sau Sovata, ci participă la manifestări legate de istoria Ungariei Mari, inaugurează sedii și dezvelesc statui în dispreț total față de normele diplomatice și de bun simț.

Deunăzi, în județul în care președintele Iohannis se chinuie să bage bila în gaură la partidele de golf, a venit să-și ardă caloriile prin parcuri noul președinte al Ungariei, Katalin Novak. Deși vizita e anunțată ca fiind una privată, doamna cu alură de manechin abia ieșit din branșă, a participat la manifestări unde, printre participanți, se aflau numeroase oficialități locale, de la primarul Capitalei Marii Uniri, președintele CJ și prefect, până la reprezentantul Ministerului Culturii, care s-au făcut preș în fața doamnei președinte și a popilor papistași, care au pus mână de la mână să-i ridice statuie principelui maghiar Bethlen, chiar în interiorul cetății, lângă Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Asta în timp ce statuia lui Avram Iancu este amplasată în alt colț anodin al municipiului, ceea ce l-a determinat pe senatorul social-democrat Cătălin Mărieș să bage bețe-n roțile manifestării, punând pe peluză, la picioarele statuii principelui, un portret al Crăișorului Avram Iancu.

Abia după ce Katalin Novak și Kelemen Hunor au făcut niște declarații “otrăvite” iar focoasa unguroaică s-a pozat lângă o bornă vopsită în culorile Ungariei, așezată pe Piatra Secuiului, “desprinzând” Ținutul Secuiesc de restul țării, cei de la Ministerul de Externe s-au trezit din somnul cel de moarte și au bâiguit ceva. Iar președintele Iohannis a rămas mut ca o lebădă.

Iar în vreme ce oficilii noștri dorm în pantofi de firmă, Budapesta investește masiv în zonele cu populație majoritar maghiară și nu e departe ziua când Deșteaptă-te române va fi interzis la Sfântu Gheorghe sau Miercurea Ciuc.

Pentru că ungurii dovedesc de ani de zile că sunt cioara vopsită a politicii autohtone și au ajuns să umble azi, fără jenă, și cu borna vopsită.

Șt. B.