Pamfletul din nou * Istoria se repetă dacă se repetă greșelile

Toți românii, de la cei neatinși de virus dintr-un cătun montan până la conducătorii țării au căzut de acord că anul trecut a fost unul de tot rahatul. Și pentru că la noi istoria se repetă mai des decât la alte popoare, nici anul care abia a început nu se anunță mai breaz.

Dacă cu Covidul, moștenit de anul trecut, ne-am obișnuit să murim și sperăm să trăim, după vaccinarea a 70% dintre cei care mai rămânem, mai greu va fi să ne obișnuim cu scumpirile care vin în avalanșă. Energia electrică, combustibilii, pâinea, alimentele de bază, transportul și alte bunuri esențiale vor scoate din buzunare bruma de pensii și salarii care nu țin deloc pasul cu realitatea.

Am făcut ce-am făcut și ne-am întors în timp în celebra Epocă de Aur. Va fi iar frig în apartamente, vom căuta disperați tacâmuri de 2 lei kilu și vom refolosi uleiul până va deveni otravă curată, ne vom uita la televizor doar în weekend și vom aprinde lumina doar cât se ne îmbrăcăm în pijamale și să mai căutăm o pătură prin lăzi. Pentru că doar așa ne vor rămâne bani și de medicamente.

În vremea asta, noul Executiv nu mai prididește să împartă funcții, sinecuri, bani și ghionturi. Cei de la USR acuză greaua moștenire pe care miniștrii lor trebuie s-o administreze. Liberalii nu pot face același lucru pentru că ar însemna să-și dea cu tesla-n coaste. Iar în vremea asta, UDMR se face că lucrează, ca Mircea Dinescu la Revoluție, așteptând să-i mai pice ceva, din cearta colegilor de coaliție.

Din turnul de fildeș de la Cotroceni, președinte Iohannis veghează și-i cheamă pe rând la masa negocierilor, dar se pare că setea de putere și de bani e mai puternică decât respectul pentru promisiunile electorale și pentru cel fără de care nici unii, nici alții n-ar fi ajuns la Palatul Victoria.

În 1996, în locul PSD a venit o coaliție formată din CDR (PNL+PNȚCD), PD și UDMR, a cărei guvernare a fost catastrofală, pentru că PD a jucat perfect rolul de acum al USR. Când s-a tras linia, PNȚCD a intrat/ieșit din istorie.

După alegerile din 6 decembrie, PSD a fost înlocuit de o altă coaliție foarmată din PNL, USR-PLUS și UDMR, unde rolul de Gică contra este jucat magistral de coaliția lui Barna și Cioloș. Cine va deveni istorie rămâne de văzut. În nici un caz UDMR.

Șt. B.