O nouă acţiune pentru prinderea “pianiştilor” din Teleorman

Un nou grup specializat în fraude informatice a fost destructurat de procurori. 24 de percheziţii domiciliare au fost efectuate pe raza judeţelor Galaţi, Teleorman, Ilfov şi a municipiului Bucureşti. În urma acestora, şapte persoane au fost reţinute, iar o alta plasată sub control judiciar. Acţiunea procurorilor a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în comiterea de fraude informatice şi falsuri informatice pe site-uri din Statele Unite ale Americii, fiind identificate 239 de persoane vătămate.

La percheziţiile domiciliare, anchetatorii au găsit şi ridicat bunuri care serveau la comiterea faptelor, respectiv sisteme informatice şi medii de stocare a datelor informatice. Totodată au fost accesate şi ridicate date informatice utilizate de membrii grupului infracţional în vederea comiterii faptelor.

Conform anchetatorilor, gruparea infracţională şi-a început activitatea încă din anul 2014, membrii ei, persoane din Galaţi şi Teleorman, acţionând pe raza municipiilor galaţi şi Bucureşti.

„S-a stabilit că, începând din anul 2014 şi până la momentul efectuării percheziţiilor domiciliare, membrii structurii infracţionale, în diferite forme de participaţie penală, au procedat la introducerea, modificarea de date informatice pe site-urile de vânzări on-line active pe teritoriul Statelor Unite ale Americii (Craiglist, eBay, Facebook Market Place şi Amazon) cu scopul inducerii în eroare a persoanelor cumpărătoare de bună credinţă determinându-le pe acestea să remită preţul pentru bunurile oferite la vânzare, neremiţându-le acestora bunurile contractate, producând astfel pagube unui număr de peste 239 de părţi vătămate (cetăţeni sau locuitori ai Statelor Unite ale Americii) şi cauzând un prejudiciu de peste 470.989 USD”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Totodată, susţin anchetatorii, membrii grupului infracţional, au introdus date informatice nereale şi au modificat date informatice reale pe site-urile de vânzări on-line active pe teritoriul Statelor Unite ale Americii cu scopul producerii de consecinţe juridice. În total, procurorii au identificat 14.502 astfel de acţiuni efectuate de cei dornici de îmbogăţire.

În urma percheziţiilor, mai multe persoane au fost aduse al audieri, iar procurorii DIICOT au emis ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore pe numele a şapte dintre membrii grupării, persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 33 de ani. O altă persoană a fost plasată sub control judiciar.

Persoanele reţinute vor fi prezentate instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru următoarele 30 de zile.

C.D.