O elevă din Teleorman, înscrisă la “Bacalaureatul Olimpicilor”

Printre cei 262 de elevi de clasa a XII-a care s-au înscris la Bacalaureatul Olimpicilor se numără şi o elevă din Teleorman, Niţu Preda T. Ionela, olimpică la Biologie, care învaţă la Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” din Alexandria. De altfel, luna viitoare, Niţu Ionela şi o altă elevă din municipiul reşedinţă de judeţ vor participa la Olimpiada Internaţională de Biologie, ce se va desfăşura în Elveţia. Acestea au fost selectate pentru a reprezenta lotul naţional format din 20 de elevi.
În ceea ce priveşte Bacalaureatul Olimpicilor, cei 262 de elevi înscrişi vor susţine examenul mai devreme decât restul liceenilor. Olimpicii vor da bacalaureatul între 18-31 mai 2013, iar ceilalţi liceeni vor începe examenele pe 10 iunie.
Dintre cei 262 de elevi, majoritatea, peste 200, apar pe listele loturilor de sportivi, de aproape patru ori mai puţini faţă de anul trecut, când Ministerul Educaţiei a declanşat şi o anchetă pe această temă. Aceştia urmează să participe la competiţiile internaţionale de atletism, baschet, arte marţiale, călărie, handbal, patinaj, nataţie, scrimă şi tenis.
Alţi aproximativ 40 de liceeni sunt elevi care vor reprezenta ţara noastră la olimpiadele internaţionale şcolare, iar mai puţin de 10 elevi sunt cei care trebuie să dea admiterea la facultăţi din străinătate, cum ar fi Olanda, Austria sau Germania.
Sesiunea specială a Bacalaureatul, dedicată olimpicilor, se va desfăşura în intervalul menţionat „pentru asigurarea participării elevilor din clasele a XII-a/a XIII-a la loturile naţionale de pregătire pentru competiţiile internaţionale şi la competiţiile internaţionale 2013”, după cum se arată într-o notă publicată pe site-ul Ministerului Educaţiei.
Ceilalţi liceeni care vor susţine Bacalaureatul 2013 în vară, se pot înscrie la prima sesiune între 27-31 mai, când se vor încheia şi cursurile.
Probele încep pe 10 iunie şi se încheie pe 5 iulie, iar rezultatele finale, după contestaţii, se vor afişa pe 12 iulie.

M. MEILĂ