Nu e scofală de ninsoare, doar nesimțirea-i foarte mare

”Unde sunt zăpezile de altădată?” se întreba Francois Villon în Balada doamnelor de altădată, chiar dacă neaua avea altă semnificație. Parafrazând, ne putem întreba retoric: “Unde sunt românii de altădată?”

Cei care, imediat ce se oprea ninsoarea, croiau cărări prin curți, curățau trotuarele de puteai să mergi în papuci dintr-un capăt în altul al localității, fără să-i mobilizeze nimeni sau să-i amenințe cu amenzi. Și asta se întâmpla pe vremea când nu se vorbea de încălzire globală și iernile erau ierni, iar zăpada era o bucurie și pentru copii, și pentru cei mari, care știau că troienele înseamnă rod bogat.

Azi, neaua blochează țara și când are doar un lat de palmă. Chiar și o brumă întârzie trenurile, care oricum merg mai încet decât acum 100 de ani. Un lat de palmă a avut și zăpada care a căzut zilele trecute peste Alexandria. O nimica toată pentru șoferi, dar un pericol pentru bieții pietoni, care cu greu își țineau echilibrul pe trotuarele înghețate, peste care ieri a fulguit un pic.

Deși legea spune că persoanele fizice și juridice sunt obligate să curețe trotuarele în 24 de ore de la încetarea ninsorii, aproape nimeni n-a catadicsit să se conformeze în municipiul reședință de județ. Dar tot legea spune că cei care nu se conformează pot fi amendați de admnistrațiile locale. În București, de exemplu, cei care nu-și îndeplinesc obligațiile sunt amendați cu 200-500 de lei persoanele fizice și cu 500-2000 lei persoanele juridice. La Ploiești amenzile sunt și mai mari. Așa cum prevede o hotărâre a Consiliului local “pentru neefectuarea sau efectuarea necorespunzătoare a deszăpezirii” persoanele fizice trebuie să scoată din buzunar între 500 și 1500 de lei, iar cele juridice vor plăti între 1000 și 2500 lei.

Și nu e de glumă. Polițiștii îți pun copiile după procesele verbale și chitanțe la avizierul de la bloc sau le înmânează reprezentanților firmelor, sub semnătură. Și nu e de glumă, pentru că dacă nu respecți termenul esti executat silit.

Oare la Alexandria nu există o asemenea decizie a Consiliului local? Iar dacă există de ce nu este pusă în aplicare? Pentru ca oamenii să nu mai injure primăria și pe primar, ci să urle și-n propria ogradă, unde nesimțirea e cât casa.

Șt. B.