Noul Parlament

Luni, 21 decembrie 2020, parlamentarii nou aleși au depus jurământul de credință. Cele două Camere ale noului Parlament, ales în urma scrutinului electoral din 6 decembrie, s-au întrunit de la ora 12, iar ședința a durat mai mult de 14 ore, multe dintre prelungiri datorându-se celor de la USR, care într-un final au și parasit sala de ședințe, pretextând că sunt obosiți. Ședința a fost prezidată de cel mai în vârstă parlamentar, asistat de cel mai tânăr parlamentar. În această primă ședință nu ar fi putut avea loc dezbateri parlamentare, constituindu-se comisiile de validare, compuse din 30 de deputați și 15 senatori, conform configurației politice. Aceste comisii vor verifica dacă alegerea noilor parlamentari s-a realizat cu respectarea prevederilor legii electorale.

Camera Deputaților este constituită legal, iar parlamentarii au depus jurământul de credință până spre orele 2 din dimineță. La Camera Deputaților, președinte a fost ales Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal, iar la Senat a fost aleasă președinte Anca Dragu din partea Uniunii Salvați România. Cum este și normal, au votat și noii parlamentari liberali din Teleorman, care la rândul lor au fost validați și au depus jurământul de credință.

La alegerile parlamentare din 6 decembrie au fost aleși 466 de parlamentari, respectiv 330 de deputați și 136 de senatori. PSD dispune în acest mandat de 47 de senatori și 110 de deputați; Partidul Național Liberal are 41 de senatori și 93 de deputați; Alianța Uniunea Salvați România- PLUS are 55 de mandate la Camera Deputaților și 25 la Senat, UDMR a obținut 9 mandate la Senat și 21 la Camera Deputaților, iar 18 mandate au fost obținute de minorități.

Președintele României Klaus Werner Iohannis a convocat marți, 22 decembrie, partidele parlamentare la Palatul Cotroceni, pentru consultări în vederea instaurării noului Guvern.

Ioan DUMITRESCU