Noua lege a carantinării

Președintele Klaus Werner Iohannis a promulgat noua lege a carantinării și izolăriii, legea privind instituirea unor noi măsuri în domeniul sănătății publice, în situații de risc epidemiologic și biologic.

Astfel, persoanele suspecte de orice boală contagioasă vor fi trimise în carantină prin decizii ale Direcțiilor de Sănătate Publică, iar bolnavii confirmați vor fi obligați să stea cel puțin 48 de ore într-o unitate medicală. Legea proaspăt votată vine să pună în acord cu decizia Curții Constituționale măsurile care erau luate până acum de autorități, dar numai prin ordin de ministru.

Parlamentarii au adus câteva modificări, mai ales în ceea ce privește obligativitatea internăriibolnavilor cu boli contagioase. Parlamentarii au adus și câteva modificări, mai ales în ceea ce privește obligativitatea internării pacienților cu boli contagioase, izolarea, maximum 48 de ore. Astfel, prin noua lege, izolarea se poate dispune cu acordul persoanei, sau fără, atunci când medicul constată riscul de transmitere comunitară a unei boli. Izolarea se va face într-o unitate sanitară, cu scopul efectuării examinării clinice și a evaluării biologice, până la primirea rezultatelor, dar nu mai mult de 48 de ore.

Despre noua lege a carantinării și izolării, deputatul social-democrat Petre Cioabă afirmă că pesediștii au adus câteva amendamente la proiectul de lege al carantinării, încercând să mai repare ce se putea repara.Întrebat dacă alegerile locale se vor desfășura pe 27 septembrie, deputatul Petre Cioabă spune că da, dar că până atunci PSD va depune moțiune de cenzură, pentru a da jos Guvernul Orban.

Ioan DUMITRESCU