Nou focar de pestă porcină, pe raza comunei Plopii Slăvitești * Boala, confirmată în probele prelevate de la 12 cadavre de porc mistret

Pesta porcină africană ia amploare în județul Teleorman. La mai puțin de o săptămână de când în județul Teleorman a fost confirmată pesta porcină africană la probele prelevate dintr-o gospodărie din comuna Cervenia și de la trei cadavre de porc mistreț depistate pe fondul de vânătoare “9 între Olturi “ pe raza comunei Slobozia Mândra, boala a fost confirmată, marți, 13 noiembrie 2018, în probele prelevate de la 12 cadavre de porc mistreț depistate pe fondul de vânătoare “11 Beciul“ pe raza comunei Plopii-Slăvitești.

Potrivit unui comunicat de presă al DSVSA Teleorman, în urma analizelor de laborator efectuate de Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană (PPA) a fost confirmată prezența virusului acestei boli în data de 13 noiembrie 2018, în localitatea sus amintită.

Cum se impune în astfel de situații, în urma confirmării diagnosticului, serviciile veterinare au intervenit de urgență aplicând instrucțiunile din manualul operațional de acțiune în Pestă Porcină Africană. Nu în ultimul rând, Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman a stabilit planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea PPA, precum și stabilirea zonelor de restricții. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Până în prezent, în județul Teleorman au fost confirmate șapte focare de pestă porcină africană, după cum urmează: în pădurea din localitatea Slobozia Mândra (în data de 16 octombrie); satul Cucuieți, comuna Scrioaștea (în data de 18 octombrie); satul Scrioaștea, comuna Scrioaștea (în data de 20 octombrie); satul Ștorobăneasa, comuna Ștorobăneasa (în data de 22 octombrie); satul Beiu, comuna Ștorobăneasa (29 octombrie); fondul de vânătoare “9 între Olturi“ pe raza comunei Slobozia Mândra (în data de 9 noiembrie) și fondul de vânătoare “9 între Olturi“ pe raza comunei Slobozia Mândra (în data de 13 noiembrie).

Pentru a împiedica răspândirea bolii, DSVSA Teleorman solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităţilor locale.Proprietarii animalelor (suinelor) afectate de boală vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

M. MEILĂ