Norme pentru redeschiderea școlilor

Printre normele Ministerului Sănătății pentru redeschiderea școlilor se află și condiția ca fiecare clasă de elevi să aibă o sală de clasă, distanțare de un metru între persoanele din cancelarie, accesul părinților interzis.

Școlile trebuie să identifice spațiile de care dispun sau de care ar avea nevoie în plus, înainte de deschidere, iar principiul de urmat este ”clasă de elevi = 1 sală de clasă”, potrivit normelor sanitare de protecție în școli, puse în dezbatere de ministerul Sănătății. Unitățile de învățământ trebuie să urmeze mai multe reguli pentru organizarea accesului în instituție, organizarea claselor, spațiilor comune, curții și a grupurilor sanitare.

Capitolul II al normelor referitor la pregătirea unităților de învățământ prezintă sumar o serie de pași, dar o parte dintre aceștia, ce implică măsurile sanitare de protecție sunt detaliați ulterior. Fiecare unitate de învățământ va identifica spațiile de care dispune, și care pot fi folosite în procesul de învățământ, precum și un spațiu pentru izolare temporară a cazurilor suspecte. Organizarea spațiilor, sălilor de clasă, cu așezarea băncilor, astfel încât să se mențină distanțarea fizică de un metru între elevi, stabilirea circuitelor, organizarea spațiilor de recreere, evaluarea necesarului de resurse umane, asigurarea măsurilor de curățenie, igienă și dezinfecție, asigurarea permanentă a unui stoc de rezervă de materiale de protecție pentru elevi, instruirea personalului pentru aplicarea planului de măsuri. De asemenea se are în intenție asigurarea activității de prevenire a infecției.

Despre pregătirea școlilor din Teleorman pentru începerea cursurilor cu prezență fizică din data de 8 februarie, Iuliana Stancu, inspector școlar general afirmă că în general școlile teleormănene sunt pregătite. Singura problemă era, joi, 4 februarie 2021, la Liceul Teoretic din Videle. Aici, spune Iuliana Stancu, nu erau măști suficiente, dar spera că, împreună cu autoritățile locale, să se remedieze această deficiență până la deschiderea școlilor.

Ioan DUMITRESCU