Noi reguli în domeniul ordinii şi siguranţei publice. Polițiștii au mai multe drepturi

Polițiștii au drepturi mărite. Într-o informare a Poliției Teleorman, aflăm că poliţistul este îndreptăţit să conducă o persoană la sediul poliţiei în mai multe condiții.

Astfel, dacă sunteţi într-un loc în care s-a comis o infracţiune sau la o razie, agenţii au dreptul să vă ceară cartea de identitate. Dacă refuzaţi, au dreptul să vă ducă la secţia de poliţie. Noua lege introduce însă şi garanții pentru persoana condusă la sediul poliției. Aceasta va fi informată cu privire la motivele conducerii la sediul poliției, înainte de inițierea măsurii; va fi informată cu privire la drepturile ce-i revin şi va putea contesta măsura dispusă.

De asemenea, persoana condusă la sediul poliției are dreptul de a fi asistată de un avocat și de a comunica direct cu acesta; în condiţii care să asigure confidenţialitatea, precum şi de a nu da nicio declaraţie fără prezenţa acestuia. Persoana mai are dreptul de a solicita informarea unui membru de familie cu privire la măsura luată; de a solicita informarea reprezentanţilor diplomatici ai statului de provenienţă, în cazul cetăţenilor străini; de a fi consultată de un medic sau, pe propria cheltuială, de medicul indicat de aceasta; de a comunica prin interpret sau prin intermediul unei persoane cu aptitudini de comunicare, în situaţia în care nu vorbeşte, nu înţelege limba română, nu se poate exprima sau prezintă handicap auditiv.

Legea în vigoare interzice şi organizarea de petreceri cu caracter privat, dar și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate care tulbură liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit. Amenzile pentru cei care își deranjează în mod repetat vecinii vor porni de la 2.000 de lei (416 euro) şi se aplică în cazul în care fapta se repetă într-un interval de 24 de ore.

De asemenea, poliţistul nu va mai trebui să bată la uşă și să arate mandatul, dacă vrea să intre într-o locuinţă. El are dreptul de a pătrunde, în orice mod, într-o locuință sau în orice spațiu delimitat ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără acordul acesteia, pentru a salva viața sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii ca în acel spațiu este o persoană aflată în pericol.

Potrivit noilor modificări legislative, polițistul este îndreptățit să efectueze controlul corporal al persoanei legitimate și, după caz, al bagajelor sau vehiculului utilizat de aceasta. Dacă se va ajunge la un control corporal, polițistul poate cere cetățeanului să țină mâinile la vedere, iar noile reguli spun că agentul are dreptul să-i ceară cetățeanului să stea în poziție culcat sau orice în altă poziție pe care polițistul o consideră inofensivă.

Claudiu DUMITRACHE