Nici un elev de la Şcoala 6 nu s-a îmbolnăvit de TBC

Nici unul dintre elevii cu care profesoara bolnavă de TBC de la Şcoala Generală nr. 6 din Alexandria a intrat în contact nu a contractat virusul.
Panica din ultimele zile după ce o profesoară de la Şcoala 6 din Alexandria a fost diagnosticată cu tuberculoză a luat sfârşit. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Teleorman au efectuat dezinfecţia în şcoala cu pricina şi au luat toate măsurile pentru ca virusul să nu se extindă.
”Ancheta epidemiologică demarată cu privire la cazul de TBC depistat la Şcoala Generală nr. 6 din Alexandria a luat sfârşit, cadrul didactic în cauză fiind deja izolat în Spitalul PNF Roşiorii de Vede şi inclus în tratamentul tuberculostatic.
Cadrele didactice, personalul administrativ si cei 89 de copii au fost testaţi cu PPD şi au efectuat radiografii pulmonare la Dispensarul PNF Alexandria.
Menţionăm că rezultatul este unul negativ, nemaifiind depistat niciun alt caz TBC”, se arată într-o informare a Direcției de Sănătate Publică Teleorman.
Tuberculoza este o maladie infecţioasă periculoasă, care, dacă nu este depistată la timp şi nu este tratată adecvat, poate duce la invaliditate şi chiar deces.
Medicii spun că TBC-ul nu se transmite cu uşurinţă, dar o dată ce o persoană care are acest virus stă în prezenţa altora, există pericolul de îmbolnăvire. Anual în toată lumea se îmbolnăvesc de tuberculoză peste 8 milioane de oameni.
Tuberculoza poate fi transmisă numai prin aer de la bolnavul de tuberculoză pulmonară infecţioasă, care nu primeşte tratamentul. Un astfel de bolnav elimină în aer aerosoli care conţin micobacterii de tuberculoză prin tuse, strănut, scuipat sau cînd vorbeşte. Acestea se găsesc în aer timp îndelungat, mai ales, în încăperi strâmte, întunecoase şi neaerisite. Astfel, micobacteriile ajung în plămânii persoanelor care inspiră aerul contaminat. În cazul altor forme de tuberculoză bacteriile nu se elimină şi infectarea este exclusă.
Copiii, asemeni maturilor, pot fi infectaţi cu tuberculoză prin inspirarea aerului infectat cu micobacteria tuberculozei. Copiii sugari sau cei de vîrstă mică deseori sunt infectaţi în cadrul familiei sau de la persoanele apropiate, vecini.
A fi infectat nu înseamnă a fi bolnav. Aproximativ o treime din populaţia lumii este infectată cu tuberculoză.

Claudiu DUMITRACHE