Nici o notă de 10 la simularea evaluării naţionale

În Teleorman, simularea examenului de evaluare naţională, susţinut de elevii de clasa a VIII, reflectă cât de bine sunt pregătiţi aceştia pentru adevăratul examen care va debuta în ziua de 23 iunie 2014. Pe lângă acest aspect, simulările care s-au încheiat recent plasează unităţile de învăţământ într-un top al celor mai bune cât şi a celor mai slabe şcoli, în funcţie de rezultatele obţinute de elevi. Şi chiar dacă în curând fiecare clasă va trece la analizarea lucrărilor slabe, ale căror note nu vor fi trecute în catalog, cu scopul precis de a nu se mai repeta aceleaşi greşeli şi în cazul examenului real, rezultatele din vară ale examenului de evaluare naţională vor fi relative.
Să sperăm că în ciuda aparenţelor şi a celor care susţin cu tărie că practic este imposibil să asimilezi în patru luni, cunoştinţe învăţate pe parcursul a patru ani de şcoală, eu cred că situaţia se va schimba, nu mult, dar se poate schimba.
De remarcat faptul că la simularea examenului de evaluare naţională, nu s-a obţinut nici o notă de 10. Cele mai multe note (537), au avut valori cuprinse între 4 – 4,99. Peste 500 au fost şi notele ale căror valori au fost cuprinse între 3 – 3.99. Numai 113 elevi obţinând note a căror valoare a fost cuprinsă între 9 – 9,99.
În legătură cu plasarea unităţilor de învăţământ, într-un top al celor mai bune, sau mai puţin bune unităţi de învăţământ, în funcţie de rezultatele elevilor, am luat ca reper în special unităţile de învăţământ acolo unde numărul elevilor de clasa a VIII-a a fost mai mare de 70.
Astfel, pe primul loc s-a clasat Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Alexandria cu un cu un efectiv de 88 de elevi prezenţi la examen, unde s-a înregistrat un procent de promovabilitate de 90,91 la sută.
Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Roşiorii de Vede a înregistrat un procent de promovabilitate de 74,67 la sută, urmată de Şcoala Gimnazială “Mircea cel Bătrân” din Turnu Măgurele, cu un procent de promovabilitate de 73,61 la sută, iar Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare” din Alexandria, cu 82 de elevi prezenţi la examen s-a bucurat de un procent de promovabilitate de 70,73 la sută.
De remarcat faptul că la Şcoala Gimnazială Nr.5 din Alexandria, s-a înregistrat cel mai mare număr al elevilor de clasa a VIII-a (104), care au obţinut un procent de promovabilitate de 66,35 la sută.
La polul opus, şcolile ai căror elevi nu au reuşit să promoveze acest tip de examen, înregistrând promovabilitate zero, sunt unităţi de învăţământ din mediul rural a căror număr de elevi participanţi la examen, a fost sub 25. Este vorba de Şcoala Gimnazială Buzescu, Pietroşani, Furculeşti, Răzmireşti.
De reţinut faptul că, urmare a acestor situaţii şeful ISJ Teleorman, Valeria Gherghe, va fi prezentă în unităţile de învăţământ acolo unde vor avea lor şedinţele de dezbatere susţinute pe marginea rezultatelor slabe obţinute în urma acestor simulări.

M.M.