Nemulţumiţi de legislaţia actuală, peste 200.000 de crescători de animale au intrat în grevă fiscală

Crescătorii de animale trebuiau să depună la Fisc, până ieri, declaraţia 221 privind categoriile şi numărul animalelor pe care le deţin, conform Ordonanţei Guvernului care stabileşte impozitarea veniturilor obţinute din agricultură. Deşi Senatul României a revizuit respectiva Ordonanţă, în sensul reducerii valorii de impozitare pentru fiecare categorie de animale, crescătorii de bovine, ovine şi caprine consideră că sumele stabilite pentru acest an sunt mari în comparaţie cu veniturile pe care ei le obţin din activitatea din zootehnie. Ca o dovadă că introducerea impozitării animalelor îi determină pe mulţi dintre micii fermieri să renunţe la creşterea animalelor, o activitate care şi aşa nu le aduce venituri prea mari, sunt şi miile de anunţuri de vânzare a unor mari efective de oi, capre şi vaci de lapte. Şi e aproape firesc să se întâmple aşa de vreme ce fermierii se confruntă cu preţurile mari la furaje, cu taxe de păşunat stabilite arbitrar de către primării, cu preţurile deosebit de scăzute pe care le obţin din valorificarea produselor animaliere, iar guvernanţii le-au mai pus şi ei în spate povara fiscalităţii. O măsură care nu va aduce mai mulţi bani la bugetul de stat, din contră va conduce la reducerea şi mai drastică a efectivelor de animale.
Fermierii şi persoanele fizice care deţin animale au contestat imediat măsura impusă de Guvern, mulţi dintre ei susţinând că nivelul taxelor este aberant. Mai ales în condiţiile în care, atunci când e vorba de acordarea sprijinului financiar prevăzut de lege, crescătorii de animale au fost trimişi de către şefii de la Ministerul Agriculturii să se împrumute la bănci, iar subvenţiile le-au fost acordate cu foarte mari întârzieri.
Ca o măsură de ultimă oră, după cum anunţă Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România, circa 200.000 de proprietari de animale din toată ţara nu şi-au depus declaraţiile la Fisc, nemulţumiţi fiind de legislaţia care reglementează impozitele pe care ei trebuie să le plătească statului. Ei spun că prevederile legislaţiei actuale este destul de confuză, ei trebuind să plătească şi pentru animalele tinere, deocamdată neproductive, dar contestă şi nivelul impozitelor care sunt prea mari în comparaţie cu veniturile pe care aceştia le obţin. Sunt unele neconcordanţe între prevederile legii şi punctele din declaraţia de venit 221 la care ei trebuie să răspundă.
Nedepunerea declaraţiilor echivalează cu intrarea crescătorilor de animale în grevă fiscală, deşi proprietarii de animale care au recurs la această formă de protest sunt conştienţi că riscă primirea unor amenzi. Invocând ambiguitatea legislaţiei şi a conţinutului declaraţiei de venit, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România, Marcel Andrei, spune: “Vom sta în grevă fiscală până când vom avea date concrete şi să ştim exact ce avem de făcut”.

George ZAVERA