Neimpozitarea profitului reinvestit ar putea fi o şansă pentru IMM-uri

Recent, vicepremierul Daniel Chiţoiu, ministrul de Finanţe al României, a declarat că odată cu scăderea CAS, la începutul lunii iulie a acestui an se va aplica o altă măsură aşteptată de multă vreme de mediul de afaceri. Este vorba de neimpozitarea profitului reinvestit, care în condiţiile în care băncile au mari rezerve privind creditarea economiei ar însemna o gură de oxigen pentru economia românească, în general, şi pentru IMM-uri, în special.
Criza prost administrată a condus la decapitalizarea societăţilor comerciale şi nu de puţine ori chiar la dispariţia unora dintre ele, iar la asta s-a adăugat reducerea investiţiilor străine, prin urmare introducerea măsurii e impusă de necesităţi obiective, care pot deveni argumente în negocierile cu FMI şi Uniunea Europeană pentru aplicarea măsurii.
Pentru că, într-adevăr, aceste organisme ar putea invoca reducerea încasărilor la buget prin neimpozitarea profitului, dar şi în acest caz există argumente în favoarea introducerii măsurii. Doar câteva zeci de mii de IMM-uri din România mai obţin oarece profit iar 16% din profiturile realizate n-ar aduce prea mulţi bani la buget. Reintroducerea profitului în circuitul economic aduce mai mulţi bani la buget nu numai din TVA dar şi din creşterea consumului de materiale şi materii prime, a achiziţiilor de tot felul şi nu în ultimul rând prin crearea de noi locuri de muncă.
Prin reinvestirea profitului, agenţii economici vor avea la îndemână cea mai simplă formulă de a investi (banii proprii) şi vor scăpa de stresul şi cheltuielile presupuse de un credit bancar.
Aceasta înseamnă pe termen scurt, un avantaj pentru întreprinzători, iar pe termen mediu şi lung un avantaj sigur pentru bugetul de stat, prin lărgirea bazei de impozitare şi mărirea masei de impozitare.
Rămâne de văzut dacă Executivul va reuşi să-i convingă pe cei de la instituţiile financiare internaţionale de acest lucru.

Şt. B.