Negustorii se întreabă: Armata va fi cu noi sau pe noi?

În epoca „de tristă amintire”, alături de muncitorii din fabrici, de elevi şi studenţi, armata era principalul izvor de forţă de muncă disciplinată şi ieftină. Militarii în termen, ofiţerii şi subofiţerii erau „SMURD-ul” de azi, care intervenea rapid acolo unde era nevoie. Această disponibilitate a armatei de a fi „factotum” intrase în folclor şi, bineînţeles, în bancuri. Unul dintre bancurile pe această temă era cu vestitul Bulă, ajuns mare şef la partid. Într-o zi subalternii i-au raportat că se stă prost cu natalitatea şi se supără tovarăşul secretar general. Fără să ezite, Bulă a ordonat scurt: „Băgaţi armata!”.
Se pare că unul dintre politicienii de top ai României, Dan Voiculescu, cunoscut şi sub numele de Felix, pseudonimul său din dosarul de informator al securităţii, duce dorul acelor vremuri, când era la butoanele firmelor de export ale cooperativei „Ochiul şi timpanul”.
După ce s-a jucat de-a alba-neagra cu Justiţia, pentru a amâna cât mai mult posibil ajungerea în faţa instanţei, pentru dosare grele, a lansat o idee cel puţin năstruşnică. Specialiştii în finanţe ai MApN să fie detaşaţi pe lângă organele de control fiscal civile şi să se implice în lupta împotriva corupţiei. Ideea în sine nu e rea, având în vedere că până acum nici unul dintre marii corupţi n-a nimerit în plasa Fiscului, „perceptorii” de stat storcându-i până acum pe contribuabilii cinstiţi, care-şi văd de afacerile lor şi n-au legături cu cercurile mafiote protejate politic.
N-ar fi o idee rea pentru preşedintele fondator al Partidului Conservator să ceară ca finanţiştii în uniformă cu epoleţi să primească „botezul focului” la firmele sale, pentru a spulbera orice îndoială cu privire la corectitudinea sa şi pentru a închide gura detractorilor. Pentru că în ultimii ani, mass media a prezentat numeroase situaţii de tranzacţii ilegale în care numele său a fost vehiculat.
În plus, în „dosarul ICA”, Dan Voiculescu e acuzat că şi-a folosit poziţia politică pentru a cumpăra pachetul de acţiuni al Institutului de Cercetări Alimentare cu un preţ cu mult mai mic decât cel real. În acest mod, firma „Grivco” a şefului conservatorilor a obţinut patrimoniul ICA, însemnând 3,6 hectare de teren şi construcţii în Băneasa, la un preţ de 75 de ori mai mic decât preţul pieţii.
Fiind vorba de un senator, dosarul întocmit de DNA intra în competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a demarat procedurile. Sugerând că se pune la dispoziţia Justiţiei, Dan Voiculescu şi-a dat demisia din Parlament. Imediat avocaţii săi şi procurorul DNA au solicitat transmiterea dosarului ICA de la ÎCCJ la Tribunalul Bucureşti, pe motiv că odată cu pierderea calităţii de senator, instanţa supremă nu mai avea competenţa să judece cazul.
Deci, după trei ani de tergiversări la Curtea Supremă, dosarul vine la tribunalul de linie. Dar şi aici, în loc să înceapă judecarea, lucrurile de tergiversează şi, în urma alegerilor din 9 decembrie, Dan Voiculescu redevine senator. În mod firesc, dosarul ICA trebuia să se întoarcă la ÎCCJ, dar senatorul PC n-a depus nici până azi jurământul şi, prin urmare, nu este senator din punct de vedere legal. El va depune probabil jurământul după 21 ianuarie, data începerii sesiunii parlamentare, iar după aceea dosarul se va întoarce la Curtea Supremă.
Ar fi momentul ca Dan Voiculescu să ceară revizuirea dosarului de către experţii cu epoleţi, care să decidă dacă e vinovat, aşa cum susţin procurorii DNA, sau e curat ca lacrima, aşa cum susţin el şi avocaţii săi.
Altfel, negustorii cinstiţi se vor întreba dacă armata va fi cu ei sau pe ei, ca şi fiscul.

C.O.