Neglijenţa cetăţenilor a dat de lucru pompierilor, la început de an

Primele zile ale anului în curs au fost zile de foc pentru pompierii militari teleormăneni, care au intervenit pentru stingerea unor incendii manifestate fie din neglijenţa cetăţenilor, fie din alte cauze, atât la gospodăriile cetăţenilor, dar şi la un autoturism.
Aşa că, în data de 3 ianuarie 2014, în jurul orelor 15.56, pe numărul unic de urgenţă 112, o persoană a solicitat intervenţia pompierilor militari pentru stingerea unui incendiu izbucnit la locuinţa Zoiei C., din oraşul Videle.
În acest caz, pompierii sosiţi la faţa locului, au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, aceştia constatând că incendiul se manifesta la acoperişul unei bucătării, pe o suprafaţă de cca. 10 mp, la acoperişul locuinţei, pe o suprafaţă de aprox. 3 mp şi la sageacul din lemn al acoperişului, pe o suprafaţă de cca. 4 mp, cu posibilitatea propagării flăcărilor la întreaga casă de locuit.
Incendiul a fost stins în stadiul în care a fost găsit, după aproape 40 de minute, fiind salvate bunuri materiale de peste 100.000 de lei.
În urma cercetărilor de la faţa locului, valoarea pagubelor a fost apreciată la suma de 5.000 de lei. Cauza probabilă a acestui incendiu a fost coşul de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile.
Într-un alt incendiu, la care s-a intervenit în aceste zile s-a manifestat la locuinţa unui cetăţean şi la anexele gospodăreşti care au fost distruse parţial.
Este vorba despre acoperişul locuinţei Victoriei R., care a fost afectat pe o suprafaţă de cca. 20 mp şi magazia de combustibil, ce conţinea aproximativ 4 t de lemne de foc şi cărbuni. Incendiul s-a manifestat în ziua de 04 ianuarie 2014, în jurul orelor 15.48, în localitatea Plosca.
Pentru localizarea şi lichidarea acestui incendiu au acţionat pompierii militari din cadrul Detaşamentului Alexandria, care au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, timp de aproape o oră.
Valoarea bunurilor distruse a fost apreciată la suma de 2.000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 30.000 de lei, reprezentând restul casei de locuit şi anexele din imediata apropiere. Din primele verificări efectuate la faţa locului a reieşit faptul că incendiul s-a produs din neglijenţa proprietarei, care a depozitat cenuşa şi jarul nestins lângă magazia de lemne.
În acest caz, nu s-au înregistrat victime.
Un alt incendiu pentru care s-a intervenit rapid s-a produs în ziua de 5 ianuarie, în jurul orelor 18.00, la locuinţa lui Ion P., din comuna Dobroteşti, sat Merişani.
La faţa locului s-au deplasat imediat pompierii militari din cadrul Punctului de lucru al comunei Dobroteşti, aflat în subordinea Detaşamentului de Pompieri Roşiorii de Vede, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. Aceştia au reuşit să stingă focul în stadiul în care a fost găsit, fiind salvate bunuri materiale de peste 20.000 de lei, reprezentând întreaga casă de locuit.
În urma cercetărilor efectuate la faţa locului, s-a constatat că au ars cca. 3 mp din acoperişul locuinţei, confecţionat din astereală din lemn acoperită cu tablă, valoarea pagubelor ridicându-se la suma de 200 de lei.
Specialiştii ISU “A.D.Ghica” al judeţului Teleorman, au stabilit şi cauza probabilă a incendiului care ar putea fi coşul de fum deteriorat, acesta permiţând scânteilor să ajungă pe materialele combustibile din apropiere.
Un alt caz la care s-a intervenit în aceeaşi zi de 5 ianuarie, în jurul orelor 19.24, a fost dat de o autoutilitară cuprinsă de flăcări, în municipiul Turnu Măgurele.
Acest incendiu a fost anunţat de un cetăţean, pe numărul unic de urgenţă 112.
Autoturismul cuprins de flăcări se afla în proprietatea unui operator economic de pe strada Victoriei.
În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că au ars ori au fost distruse de flăcări bordul autoutilitarei, în proporţie de cca. 80 la sută, instalaţia electrică în proporţie de 100 la sută, actele autoturismului, un parbriz şi două geamuri laterale, valoarea pagubelor fiind apreciată la suma de 7.000 de lei. Iar valoarea bunurilor salvate se ridică la peste 30.000 de lei.
În ceea ce priveşte cauza probabilă care a dus la izbucnirea incendiului, aceasta ar putea fi un scurtcircuit produs la instalaţia electrică a maşinii.
Din fericire, nici în acest caz nu au fost înregistrate victime.

Mirel MANAFU