Banca Comercială Română, care mai e românească doar cu numele, se află de câteva zile în centrul unui scandal generat de dispariţia din cutiile de valori depozitate în seifurile unei filiale din Piteşti, a peste 500.000 euro şi 130.000 dolari. Sume imense, dacă ne gândim că cei care-şi încredinţează agoniseala de-o viaţă băncii, erau oameni simpli.
Dacă la întâmplările de la Piteşti mai adăugăm cazurile de la Prahova, unde tot din cutiile de valori dispăruseră bani, bijuterii şi alte obiecte de valoare, e normal ca oamenii să concluzioneze că tot salteaua e cea mai bună bancă, mai ales că nici nu aplică comisioane grase, care-ţi subţiază conturile.
Uitându-ne cu atenţie la regulamentul BCR privind serviciul de închiriere a casetelor de valori, vom observa că acesta e conceput astfel încât banca nu-şi asumă nici o răspundere, în schimb uşurează sarcina răufăcătorilor.
De exemplu, în oferta băncii de stipulează că „Banca oferă serviciul de închiriere a casetelor de valori fără a solicita clienţilor declararea conţinutului acestora”. Ca urmare, conform aceleiaşi proceduri, „clienţii nu sunt însoţiţi de personalul băncii în momentul deschiderii efective a casetelor de valori, astfel încât funcţionării băncii nu pot observa în niciun fel conţinutul casetelor de valori ale clienţilor”.
Păi în acest caz ce diferenţă e între o cutie de valori de la BCR şi un dulap pentru bagaje dintr-un supermarket? Pentru că şi acolo ai doar tu cheia şi nu interesează pe nimeni ce-ai pus în casetă, dar în nici un caz nu te ia nimeni în seamă dacă reclami ceva.
Când zici BCR, te gândeşti la cea mai mare bancă românească. Dar chiar dacă a fost vândută „pe subţire”, noii patroni ar fi trebuit să păstreze standardele de siguranţă, mai ales că vin din Occidentul care ne dă lecţii în toate domeniile. Pentru că nu numai cei care au închiriat cutii de valori se plâng că au fost ţepuiţi ci şi mulţi agenţi economici care s-au trezit cu conturile golite când au vrut să-şi folosească banii, problemă pe care o vom aborda pornind de la cazuri reale.
Cert este că în ultimele zile la filiala BCR Piteşti lucrurile au luat o turnură care pune în pericol încrederea populaţiei în banca respectivă, dar, din păcate, tergiversarea lămuririi lucrurilor poate duce la decredibilizarea întregului sistem bancar. Chiar dacă vinovaţii s-ar regăsi printre salariaţii băncii, instituţia trebuie să recunoască deschis asta şi să-i dea pe mâna justiţiei. Dacă vor aştepta ca poliţia şi procurorii să facă asta nu le mai rămâne altceva de făcut decât să-şi dea demisia.
Pentru că dacă lucrurile vor evolua în continuare aşa şi dacă nimeni nu va răspunde pentru devalizarea cutiilor de valori şi conturilor clienţilor nu e exclus ca oamenii să se întoarcă la vechea saltea, care chiar dacă n-are parole şi încuietori sofisticate, măcar e la tine-n casă şi nu pretinde comisioane.
C.O.