Ne împuținăm de la lună la lună! Populația județului Teleorman a mai pierdut 200 de persoane

Populația județului Teleorman se împuținează de la lună la lună. Potrivit ultimului buletin statistic, la nivel județean, numărul nou născuților a fost 236, în timp ce numărul deceselor a depășit 437. Sporul natural fiind de -201. Aceste cifre situează județul Teleorman pe podium în privința mortalității.

Dezastru demografic în județul Teleorman. Se nasc tot mai puțini copii, dar mor tot mai multe persoane. Dacă se menține acest trend, în câțiva ani nu vor mai exista persoane care să se numească teleormăneni.

De aproape 20 ani, sporul natural în județul Teleorman este negativ. Adică se nasc mai puține persoane decât cele care mor. Potrivit statisticilor, în fiecare an, populaţia Teleormanului scade cu aproximativ 1 la sută. Asta numai prin sporul natural negativ. Dacă mai adăugăm cetăţenii care părăsesc judeţul din cauza sărăciei, putem înțelege mult mai bine situația dezastruoasă în care ne găsim.

Și pare că nimic nu mai poate împiedica acest dezastru. Exemplu în acest sens este chiar ultimul buletin al Direcţiei Judeţene de Statistică Teleorman. Mai exact, în ultima lună s-au născut 236 copii. Această cifră nu ne-ar spune nimic, dar raportată cu cea a deceselor înseamnă că au murit de două ori și ceva mai multe persoane decât s-au născut. În aceeași lună au murit 437 de teleormăneni. Ceea ce înseamnă un minus de 201. Aceste cifre situează județul nostru pe ultimele locuri la nivel național în prinvința nașterilor, dar pe primele locuri la decese.

Îmbătrânirea populaţiei are, în primul rând, un impact negativ pentru economia reală. Statul este nevoit să apeleze la bugetul centralizat pentru a putea plăti pensiile și asta deoarece numărul celor care produc este tot mai mic, iar al celor care primesc pensii fiind întotdeauna mai mare.

C. DUMITRACHE