Muzeul Județean Teleorman: Tradiții și obiceiuri de Rusalii

Proiectul educațional „Tradiții și obiceiuri de Rusalii” a fost derulat de muzeografii teleormăneni în parteneriat cu Palatul Copiilor Alexandria și Școala Gimnazială „Alexandru Colfescu” Alexandria.

În cadrul manifestării au fost prezentate însemnătatea religioasă a zilei de Rusalii, precum și tradițiile și obiceiurile populare legate de această sărbătoare și s-au reeditat obiceiul spălării picioarelor și al împărțirii străchinilor cu orez (colarez).

Elevilor li s-a vorbit și despre Moșii de Vară, sărbătoare religioasă care se sărbătorește în sâmbăta de dinaintea Rusaliilor.

Astfel, ei au aflat că în această zi se obișnuiește să se gătească orez cu lapte sau griș cu lapte, iar cănile sunt umplute cu vin, apă sau lapte. Totodată, în această zi, se dau de pomană și ceapă verde sau usturoi verde, pentru ca grădinile lor să fie roditoare.

Spălarea picioarelor este o pildă de dragoste și un îndemn dumnezeiesc la smerenie, servire și iubire de. Ea nu are numai valoarea unei curățiri legale, exterioare, ci simbolizează purificarea sufletelor. Totodată, ea este menită să realizeze între creștini atmosfera frățească și spiritul de jertfă care să ridice în demnitate firea omenească, să topească vrăjmășiile și să înmulțească în lume dragostea de aproape și binefacerea.

Acest moment a fost urmat de un atelier de creație în cadrul căruia copiii au realizat un ornament cu flori de maci și floarea soarelui din hârtie pe suportul unei linguri de lemn.

Cornelia RĂDULESCU