Muzeul Județean Teleorman: Statueta antropomorfă eneolitică de la Vitănești „Măgurice”

Lecții de istorie, documentate și explicate cu mare atenție, cu amănunte date de profesioniști ne oferă aproape zilnic muzeografii teleormăneni.

Astfel, aflăm că în campania de săpături arheologice din tell-ul de la Vitănești „Măgurice” din anul 1998 a fost descoperită, în ultimul nivel de locuire (datat aproximativ 4000 î.Hr.), o statuetă antropomorfă feminină deosebită.

Aceasta a fost modelată dintr-un lut fin și arsă într-un mediu oxidant, căpătând astfel o culoare galben-maronie. Având o înălțime de 9 cm, statueta se remarcă prin forma ei mai rar întâlnită în cultura Gumelnița. Capul, de mari dimensiuni, este modelat prin ciupirea pastei crude cu degetele, iar picioarele scurte și diforme sunt separate spre bază. Este decorată cu incizii trasate neglijent pe corp, inclusiv pe tălpi.

La această figurină feminină, ne atrage atenția modelarea rudimentară, care îi dă un aspect straniu, înfricoșător, chiar grotesc.

S-a interpretat de unii cercetători că statueta avea rolul de a proteja de forțe amenințătoare sau chiar era o reprezentare a unei stafii sau a unui șaman. De asemenea, motivele de pe corp au fost privite ca fiind simboluri. Din cauza semnelor incizate pe tălpi s-a mai considerat că figurina a putut funcționa și ca o pintaderă (obiect de lut, având forma unei ștampile, gravată cu motive geometrice).

Acest obiectul poate fi văzut în Expoziția permanentă de arheologie de la Muzeul Județean Teleorman, aflată în sala „Eneoliticul”.

Sursa și sursa foto: Muzeul Județean Teleorman

Cornelia RĂDULESCU