Muzeul Județean Teleorman: Primul Război Mondial și suferințele românilor

Muzeografii teleormăneni ne dau informații în legătură cu viața românilor în timpul Primului Război Mondial, despre evenimente trăite de cei aflați pe front, dar și despre suferințele îndurate de populația civilă.

Primul Război Mondial a însemnat, pe lângă ororile datorate luptelor armate, și o grea suferință resimțită de populația civilă aflată sub ocupația Puterilor Centrale.

Pentru partea de Românie aflată sub ocupație, anul 1917 reprezintă începutul unui lung șir de privațiuni materiale. Populația este supusă unui proces de jefuire și asuprire inimaginabil, dus la perfecțiune de administrația germană.

S-au emis bilete de identitate pentru întreaga populație, s-au tipărit cartele pentru pâine, carne și combustibil. Mijloacele de deplasare (cai, trăsuri, biciclete) au fost rechiziționate. A fost emis un număr impresionant de ordonanțe pentru fiecare dintre bunuri: cantitatea de zahăr pe care trebuia să o dețină fiecare, animal domestic, păsări, băuturi spirtoase și multe alelele. Și interdicțiile erau numeroase: nu se puteau tăia animale, păsări, era interzisă producerea de covrigi, cornuri, prăjituri sau săpun, se limita consumul de gaz și electricitate.

Alexandria nu este ferită de astfel de măsuri de austeritate. În acest sens, rațiile de pâine, făină, mălai și carne au fost aduse la cunoștința alexădrenilor prin intermediul unei „Publicațiuni” emise de Primăria Urbei Alexandria la 27 ianuarie 1917.

Muzeul Județean Teleorman deține o astfel de cartelă pentru pâine, făină și mălai valabilă pentru perioada septembrie-octombrie 1917.

Această cartelă a fost donată de profesorul Marin Cazacu din orașul Zimnicea.

Sursa și sursa foto: Muzeul Județean Teleorman

Cornelia RĂDULESCU

Lasă un răspuns