Muzeul Judeţean Teleorman la ora bilanţului

În cadrul instituţiei Muzeului Judeţean Teleorman s-a desfăşurat o conferinţă de presă cu scopul prezentării unui raport al activităţii instituţiei, pe anul 2013. Cel care a avut misiunea de a prezenta situaţia dată, a fost Pavel Mirea şeful instituţiei.
Mai întâi a fost prezentată echipa de lucru, instituţia, evenimentele care s-au derulat aici, în perioada menţionată, şi încheind cu aspecte privind numărul vizitatorilor, din rândul publicului larg, menţionându-se aici chiar şi numărul vizitatorilor virtuali.
Muzeul Judeţean Teleorman deţine, în prezent, trei expoziţii permanente ce vizează domenii precum: arheologia şi numismatica, istoria recentă şi etnografia. Mai exact, este vorba despre
expoziţiile “Înapoi în timp. Arheologie şi numismatică în judeţul Teleorman, sălile Neoliticul şi Tezaure monetare”, “Aspecte etnografice teleormănene” şi “Colectivizare în Teleorman. Între rezistenţă şi acceptare forţată”.
În a doua parte a anului 2013 s-a început amenajarea săli Eneoliticul, cea de-a treia sală din cadrul expoziţiei permanente de arheologie a Muzeului Judeţean Teleorman, urmând a fi deschisă la începutul trimestrului II 2014. Aici vor fi prezentate dovezi ale civilizaţiei eneolitice Gumelniţa (cca. 4500-3900 î.Hr.), cu exponate provenite, mai ales, din aşezările de la Vităneşti şi Ciolăneştii din Deal. Şi vor fi realizate şi o serie de reconstituiri, printre care şi o locuinţă tipic gumelniţeană.
La capitolul expoziţii temporare, pe parcursul anului 2013, la sediul instituţiei au fost organizate un număr de 10 expoziţii temporare care au fost realizate atât cu obiecte din patrimoniul propriu, dar şi cu participarea unor colecţionari, asociaţii culturale şi instituţii colaboratoare.
Tot la sediul instituţiei, în anul 2013 a continuat şi ciclul expoziţional “exponatul lunii”, care a fost iniţiat încă din anul 2008, în prezent bucurându-se de cel de al şaselea an de existenţă.
Exponatul lunii a supus atenţiei publicului vizitator, lunar, câte un obiect cu valoare arheologică, istorică, memorială sau etnografică, însoţit de documente care conţin informaţii cu privire la provenienţa obiectului expus, anul datării şi multe alte amănunte de mare importanţă.
În ceea ce priveşte numărul vizitatorilor, pe parcursul anului 2013, Muzeul Judeţean Teleorman a înregistrat un număr de 3178 de vizitatori.
Două dintre evenimente au atras un număr foarte mate de vizitatori. Primul dintre ele, cel desfăşurat în cadrul programului Muzeul Altfel, din săptămâna 1-5 aprilie a atras, în numai 5 zile, a înregistrat un număr de 1280 vizitatori, preşcolari, şcolari şi liceeni.
Al doilea eveniment, Noaptea Muzeelor, din data de 18 mai, a atras, între orele 17.00-24.00, un număr de 353 vizitatori.
Prin urmare, lunile cu cel mai mare aflux de vizitatori au fost aprilie, cu 1404 vizitatori şi mai, cu 505 vizitatori. La polul opus, lunile cu cea mai mică afluenţă de public au fost iulie, cu 7 vizitatori, respectiv iunie cu 6 vizitatori.
Pe parcursul anului 2013 s-au aflat în vizită la muzeu 70 de grupuri, cu un total de 1644 vizitatori. Dintre acestea 68 de grupuri au fost constituite de preşcolari şi elevi (1584 vizitatori). În ceea ce priveşte vizitele individuale, acestea au fost în număr de 681 de vizitatori individuali.
Un clasament al celor mai vizitate expoziţii, pe lângă cele permanente, ar fi: “Taxidermia – o artă dispărută?”, care în intervalul aprilie-iunie a strâns 1909 vizitatori; “Velinţa teleormăneană”, expoziţie ce s-a bucurat de 1252 vizitatori şi “Relicve sub asfalt”, expoziţie desfăşurată în perioada septembrie-decembrie 2013 şi care a ridicat interesul a 712 vizitatori.
Pe lângă publicul larg, instituţia muzeului s-a bucurat şi de vizitatorii virtuali care pe parcursul anului 2013 au înregistrat 4564 de vizite virtuale, reprezentând un număr de 3070 de vizitatori virtuali din 42 de ţări.

M.M.