Muzeul Județean Teleorman: Expoziția permanentă de etnografie

Deschisă acum mai bine de 20 de ani, pe 18 decembrie 2000, expoziția permanentă de etnografie a Muzeului Județean Teleorman își așteaptă vizitatorii într-un spațiu recent modernizat: pereți zugrăviți, sistem de iluminat schimbat, draperii înlocuite, dotări cu sisteme de dezumidificare/ umidificare și înregistrare a parametrilor microclimatici.

Expoziţia „Aspecte etnografice teleormănene” valorifică colecţia de etnografie a Muzeului Judeţean Teleorman şi constituie singura expoziţie de acest gen din judeţ.

Realizată în colaborare cu Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti şi finanţată de Consiliul Judeţean Teleorman, expoziţia prezintă elemente specifice satului teleormănean de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi până la mijlocul secolului XX și se desfăşoară pe spaţiul a cinci săli, la etajul al doilea al clădirii.

În primele două săli este reconstituită o casă ţărănească alcătuită din prispă, tindă şi cameră de locuit, având ca model casele din comuna teleormăneană Siliştea-Gumeşti. Sunt expuse piese etnografice de uz casnic şi gospodăresc, mobilier ţărănesc, textile de interior. Este prezentată şi o colecţie de obiecte din aramă de uz gospodăresc realizate de romii căldărari, locuitori ai judeţului nostru.

Sala a treia este dedicată costumul popular teleormănean, cel de muncă, dar şi cel de sărbătoare, care poate fi urmărit în evoluţia lui de-a lungul timpului.

Următoarele două săli prezintă ocupaţiile ţăranului din zona de câmpie, urmărind atât munca femeii, cât şi cea a bărbatului: torsul şi ţesutul, respectiv agricultura, pescuitul, viticultura. Sunt expuse piese etnografice din lemn, care ilustrează o adevărată industrie casnică textilă, cum ar fi războiul de ţesut, vârtelniţa, ceacârul, răşchitorul, maşina de egrenat bumbac, maşina de tors, precum şi piese etnografice textile. Se mai găsesc expuse carul pentru boi, hambarul pentru făină, zdrobitorul pentru struguri, dubla şi vase din doage.

Exponatele exprimă cu fidelitate arta populară din zona etnografică a Teleormanului.

Întotdeauna am spus că munca depusă de muzeografii teleormăneni este remarcabilă, lucru pe care îl subliniem și de această dată, recomandând vizitarea acestei expoziții.

Sursa și sursa foto: Muzeul Județean Teleorman

Cornelia RĂDULESCU