Muzeul Județean Teleorman: Expoziția „Odoare bisericești între neantizare și renaștere”

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, organizează în colaborare cu Episcopia Alexandriei și Teleormanului expoziția temporară „Odoare bisericești între neantizare și renaștere”.

Expoziţia prezintă, prin intermediul unor panouri, importanţa procesului de restaurare a obiectelor de patrimoniu, în general, și, în mod particular, a unei anumite categorii, respectiv a obiectelor bisericeşti.

Prin restaurare, obiectele sunt „resuscitate”, devenind obiecte apte de a fi expuse sau prin care li se redă funcţia iniţială, în cazul obiectelor de cult. Pe lângă panourile explicative, sunt prezentate şi câteva obiecte bisericeşti care au ca suport metalul (candele, cruci, potire, ferecături de icoane) sau hârtia (cărţi liturgice).

Conceptul expoziţional aparţine expertului restaurator Dan Iliescu din Bucureşti, specializat în restaurarea obiectelor de metal. Restauratoarea Simonia Tironeac de la Muzeul Judeţean Teleorman, specializată în restaurare hârtie, carte veche şi documente, completează cu segmentul dedicat cărţilor liturgice.

Deschiderea expoziţiei a avut loc vineri, 14 februarie 2020, începând cu ora 11.00, în „Sala Auditoriu” a Muzeului Judeţean Teleorman şi va rămâne la dispoziţia vizitatorilor până la data de 25 februarie 2020.

Cornelia RĂDULESCU