Muzeul Județean Teleorman: Exponatul Lunii Octombrie

Muzeul Judeţean Teleorman ne invită joi, 1 octombrie 2020, ora 11.00, la deschiderea Exponatului Lunii Octombrie.

Pentru perioada 1-31 octombrie 2020, Muzeul Județean Teleorman vine în faţa publicului cu un obiect deosebit care face parte din patrimoniul instituției: un Pandantiv roman de cavalerie.

Piesa, descoperită întâmplător pe teritoriul satului Segarcea-Deal din județul Teleorman, în punctul „Cișmele”, în noiembrie 2019, de către localnicul Valentin Olexiuc, este din bronz, în formă de lacrimă sau frunză și a fost folosită de cavaleria romană la hamul calului.

Pandantivul este lucrat dintr-o foaie de bronz foarte subțire, având lungimea de 4,6 cm și lățimea de 3 cm.

Are o formă alungită, cu partea de jos ascuțită și prevăzută o terminație circulară ușor bombată. Partea de sus este rotunjită, având o agățătoare prevăzută la capăt cu o terminație circulară. În zona interioară are patru mici deschideri de forme diferite, posibil având un rol de delimitare a unui motiv dublu, inițial în formă de capăt de spirală, iar pe o față este decorat cu șiruri de împunsături foarte fine.

Pandantivele de pe harnașamentul cailor romani erau considerate simboluri magice foarte puternice, menite să apere pe purtători de farmece sau boli. Cele în formă de lunulă erau simboluri ale lunii, iar cele circulare (falerele) reprezentau soarele.

Este posibil ca într-o perioadă ulterioară adoptării lor să-și fi pierdut semnificația inițială, rămânând să decoreze hamul, făcând calul și călărețul cât mai impunători.

Cornelia RĂDULESCU