Muzeul Județean Teleorman: Exponatul lunii octombrie

La Muzeul Judeţean Teleorman a avut loc marţi, 2 octombrie 2018, începând cu ora 11.00, deschiderea Exponatului lunii octombrie.

Pentru luna octombrie 2018, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect arheologic care face parte din patrimoniul propriu.

Este vorba despre un „Buton de sabie miceniană”, care a fost descoperit în urma săpăturilor din anul 1971 în cetatea de pământ de la Orbeasca de Sus.

Piesa expusă este din marmură albă, pe o porţiune redusă fiind arsă la negru. Are o formă discoidală, bombată la partea superioară şi având o terminaţie tronconică la partea inferioră, unde prezintă şi două găuri orizontale pentru prinderea de mâner.

Pe teritoriul României s-a descoperit un număr redus de săbii din zona egeică, datate în a doua jumătatea a mileniului II î.Hr.

Din judeţul Teleorman provine o sabie de mari dimensiuni din bronz descoperită lângă Roşiorii de Vede.

Butonul de sabie de la Orbeasca de Sus este o descoperire singulară pe teritoriul României şi demonstrează, împreună cu celelalte săbii egeice, existenţa în epoca bronzului a unei elite doritoare de arme rare aduse din zona Mării Mediterane, care erau, probabil, simboluri ale puterii şi prestigiului.

Cornelia RĂDULESCU