Muzeul Județean Teleorman: Exponatul lunii noiembrie

La Muzeul Judeţean Teleorman a avut loc joi, 1 noiembrie 2018, începând cu ora 11.00, deschiderea Exponatului lunii noiembrie.

Pentru perioada 1-30 noiembrie, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului o fotografie aflată în patrimoniul instituţiei, care reprezintă gara din Alexandria.

Fotografia este realizată cu ocazia inaugurării liniei ferate Roşiorii de Vede-Alexandria, la 20 noiembrie 1895.

Fotografia este lipită pe un carton cu motive florale, având în partea dreaptă, jos, menţiunea: donat Elena M. Manicatide.

Aşa cum reiese din fotografie, la acest eveniment, unic în viaţa socială a oraşului, au luat parte mulţi oameni, depăşind cu mult faţada principală a gării.

Momentul inaugurării având loc la sfârşitul toamnei, se pot vedea nămeții de zăpadă.

Odată cu inaugurarea gării, oraşul Alexandria era legat de restul ţării prin calea ferată Roşiorii de Vede-Zimnicea, construită în perioada 1884-1901 şi dată în folosinţă pe trei tronsoane (tronsonul Roşiorii de Vede-Alexandria, inaugurat la 20 noiembrie 1895, tronsonul Alexandria-Smârdioasa, inaugurat la 1 iulie 1898 şi tronsonul Smârdioasa-Zimnicea, inaugurat la 1 iulie 1901).

Gara din Alexandria împlineşte 123 ani, motiv de mândrie și nostalgie pentru locuitorii orașului.

Declarată monument istoric, nu a fost niciodată renovată, aici desfășurându-se și astăzi activitatea pentru care a fost construită.

Cornelia RĂDULESCU