Muzeul Județean Teleorman: Bancnota de 10 bani din anul 1917, cea mai mică bancnotă din lume

Un obiect deosebit face parte din patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman: „Bancnota de 10 bani”, emisă la începutul anului 1917 de Ministerul de Finanţe al României.

Bancnota de 10 bani este cea mai mică bancnotă din lume ca mărime, potrivit World Records Academy- Cartea Recordurilor, măsurând 33 x 44 milimetri.

Totodată ea este și bancnota cu cea mai mică valoare emisă vreodată în România.

Bancnota a fost concepută de desenatorul Horațiu Sava Dimitriu şi a fost tiparită pe hârtie albă.

Aceasta cuprinde pe avers, pe un fond brun-verde-galben, cu desen floral şi cercuri cu valoarea „10”, inscripția frontală „ROMANIA”, dedesupt „MINISTERUL FINANTELOR” și în părți: 1917.

În câmp, în medalion rotund, se găseşte efigia Regelui Ferdinand I, flancată de cifrul regal. Dedesubt, valoarea nominală „10 ׀ BANI”. În stânga și dreapta valorii, funcțiile și semnăturile. Toate de culoare cenușiu-verde. În afara chenarului stânga, jos: H. SAVA DIMITRIU INV. Nu are serie, număr și nici filigran.

Pe revers, pe un fond de hașuri verticale de culoare brun-verde, apare inscripţionată frontal valoarea „ZECE BANI”, în câmp, stema țării, iar jos, textele: „penalității”, dispus pe opt rânduri, şi SERVICIUL GEOGRAFIC AL ARMATEI .

Bancnota de 10 bani din 1917 a înlocuit moneda de 10 bani care circulase anterior pe teritoriul României, începând cu anul 1867, bătută prin comandă în Anglia.

Pe lângă bancnota de 10 bani, Ministerul de Finanțe emitea în același timp și bancnotele de 25 și 50 de bani.

Sursa și sursa foto: Muzeul Județean Teleorman

Cornelia RĂDULESCU

Lasă un răspuns