Munții de gunoaie din județ au dispărut. Polaris ridică din nou gunoiul

Criza gunoiului din județul Teleorman s-a rezolvat. După o discuție de mai bine de 2 ore între proprietarii firmei Polaris, primarii de municipii și orașe și președintele Consiliului Județean Teleorman, s-a luat decizia ca, începând de ieri, 07 aprilie, gunoiul menajer să fie ridicat din toate colțurile județului.

Munții de gunoaie de prin unele cartiere vor dispărea începând de ieri. Oficialitățile județului au conștientizat pericolul și i-au chemat la negocieri pe proprietarii firmei Polaris.

”În urma discuțiilor care au durat peste 2 ore, compania a decis reluarea ridicării gunoiului începând cu data de 07.04.2017”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Alexandria.

Deși situația este rezolvată, deocamdată, restanțierii trebuie să înțeleagă faptul că trebuie să-și achite datoriile la gunoi, așa cum fac și cu celelalte servicii publice.

”Fac apel la cetățenii care înregistrează debite către operatorul de salubritate să le achite, deoarece salubritatea este un serviciu public pentru care populația trebuie să plătească, iar către cetățenii care nu au contracte individuale încheiate pentru ridicarea gunoiului să dea curs favorabil demersului, din săptămânile următoare, al firmei de a trece sub contract individual cât mai multi locuitori.

Precizez că în acest moment locuitorii din Alexandria înregistrează debite restante pentru salubritate de 1.000.000 lei. Dacă ritmul încasărilor nu se îmbunătățește, există riscul de a nu mai putea depune gunoiul în groapa de la Mavrodin și de a se repeta situația din ultimele zile”, este îndemnul primarului Victor Drăgușin.

De peste două săptămâni, compania de salubrizare Polaris M Holding a refuzat să mai ridice gunoiul din mai multe cartiere din Alexandria, Turnu Măgurele, Roșiorii de Vede, Videle și Zimnicea. Motivul, datoriile foarte mari pe care abonații din anumite zone le-au acumulat, peste 80 de miliarde lei vechi.

Polaris M Holding a preluat, prin contract de concesiune, serviciul pentru colectarea și transportul deșeurilor municipale la Mavrodin, în data de 1 august 2013.

Depozitul de deșeuri de la Mavrodin, investiție cu fonduri europene, ar fi trebuit să fie finalizat în 2008. Povestea celebrei gropi ecologice de la Mavrodin a început în 2003. Atunci, Consiliul Județean Teleorman a făcut primele demersuri pentru accesarea fondurilor ISPA. Fondurile erau pentru proiectul ”Sistem Integrat de Management al Deșeurilor în județul Teleorman”.

Investiția propriu-zisă a început după trei ani, în 2006. Executantul lucrărilor a fost consorțiul germano-austriac Ecosoil-Geoger.

C. DUMITRACHE