Munca ANI, „călcată în picioare” de Comisia Europeană

Primarii declaraţi incompatibili de inspectorii ANI ar putea fi reabilitaţi. Acest anunţ a fost făcut de vicepremierul Liviu Dragnea şi vine ca urmare a unei adrese primită recent de la Comisia Europeană, în care se precizează că prezenţa aleşilor locali în consiliile de administraţie ale societăţilor aflate în subordinea primăriilor ar fi una firească.
Anchetele inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate şi sutele de mii de euro cheltuite de aceştia pentru a scoate la iveală stările de incompatibilitate a sute de primari din România s-ar putea dovedi inutile. Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat la Alexandria că sutele de primari declaraţi incompatibili de inspectorii ANI ar putea fi reabilitaţi, la cererea oficialilor europeni.
Dragnea susţine că a primit recent o adresă de la Comisia Europeană în care se precizează că prezenţa aleşilor locali în consiliile de administraţie ale societăţilor aflate în subordinea primăriilor ar fi firească.
“Normal, când adunările generale din aceste ADI-uri – Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară – să fie reprezentate comunităţile de către primar. Nu poţi să pui un om de pe stradă sau şoferul primarului. Nu e în regulă”, a spus Liviu Dragnea.
Pe de altă parte, nu Agenţia Naţională de Integritate ar fi cea care greşeşte, precizează el, subliniind că este necesară modificarea legii: „Nu cred că ANI are o abordare din asta să “omoare” primari. Pur şi simplu au o grilă, se uită pe lege şi aplică. Se pare că avem o problemă la prevederile legale, şi atunci trebuie să modificăm legea”, a continuat Dragnea.

C. DUMITRACHE