Vasile Blaga şi Elena Udrea, purtătorii de mesaj ai PDL 1 şi 2, au căşunat „ca surda p mormânt” pe moţiunea de cenzură, care ar trebui musai depusă marţi, când Cabinetul Ponta 3 îşi va asuma răspunderea pe Programul de Guvernare. Numai că una e să vrei şi alta e să poţi, pentru că fără PNL nu se pot aduna nici măcar semnăturile necesare pentru depunere.
De cealaltă parte, Crin Antonescu declară că nu exclude alăturarea liberalilor la un astfel de demers, dar numai după ce vor avea şi analiza textul moţiunii. Iar dacă acesta „bazat”, PNL n-are nici o problemă să-l susţină.
Prin acest răspuns fostul copreşedinte al USL contracarează intenţia celor două facţiuni de dreapta, care vor să demonstreze că PDL şi PMP reprezintă adevărata opoziţie, alături de Traian Băsescu. Răspunsul lui Antonescu îi lasă în plop, iar plopul e în aer.
Pentru că şi nea Gheorghe din ultimul cătun, care are un televizor în casă, a înţeles că oricât s-ar mobiliza opoziţia, ori câte racolări ar mai putea face până marţi, e imposibil să adune 288 de voturi, câte sunt necesare pentru a trece moţiunea. Iar asta o ştiu şi Blaga, şi Udrea, şi Antonescu. Dar dacă pentru PDL şi PMP contează mai mult efectul propagandistic, fiindu-le indiferent dacă guvernul cade sau nu, fiind conştienţi că deocamdată nu se poate încropi o alianţă care să bată PSD-ul şi aliaţii săi la vot.
De cealaltă parte, liberalii nu pot să-şi taie craca de sub picioare, votând împotriva unui cabinet pe care l-au părăsit de doar câteva zile şi la împlinirile şi neîmplinirile căruia au contribuit. Peste două-trei luni ar putea sancţiona Executivul pentru eventualele derapaje petrecute după retragerea lor.
Aşa că marţi, 11 martie, Ponta poate să-şi urce guvernul în autocar şi să-l ducă la Parlament, fără emoţii. Pentru că e greu de crezut că din cei 346 de parlamentari care au votat pentru validarea miniştrilor 96 vor fi convinşi s-o întoarcă ca la Ploieşti şi să se alăture opoziţiei.
C.R.