Moș Crăciun este tot mai sărac

Deşi s-au luat salariile şi pensiile, oamenii nu prea se înghesuie să cumpere produse tradiționale pentru sărbătoarea Naşterii Domnului. La magazinele de carne nu sunt cozile la care ne-am fi aşteptat. Ba, dimpotrivă, cumpărătorii sunt încă rari, după cum ne-au spus vânzătorii, iar hala de carne din Piaţa Centrală e parcă un muzeu. Oamenii se uită şi pleacă. La un singur stand, unde preţurile sunt mai mici se formează din când în când o “coadă” de câteva persoane.

Unul dintre negustorii cu care am stat de vorbă ne-a spus că preţurile sunt la fel ca anul trecut, unele chiar mai mici, dar a scăzut puterea de cumpărare a cetăţenilor din alte cauze, cum ar fi scumpirea utilităţilor şi a altor servicii.

O altă cauză ar fi, după părerea sa, faptul că mulţi alexăndreni au părinţii sau rude apropiate la ţară, şi îşi procură de aici cele necesare pentru masa de Crăciun. Şi tot aici găsesc şi carne de cumpărat, la preţuri mai mici, fără TVA şi alte adaosuri, dar cu riscul de a-şi periclita sănătatea, având în vedere condiţiile improprii în care sunt tăiaţi şi tranşaţi porcii.

Nici la puţinele tarabe care având podoabe pentru împodobirea bradului de Crăciun nu e mare vânzare. Uneori trece mai mult de o oră până când să se oprească cineva care să şi cumpere.

În zona special amenajată în spatele fostului cinematograf, din zecile de căsuţe amenajate doar una vinde podoabe, sau mai bine spus expune podoabe şi instalaţii pentru brazii de Crăciun. De vânzare nici nu poate fi vorba ne spune vânzătorul, care regretă faptul că nu mai poate vinde pe centrul pietonal, unde era un vad comercial acceptabil.

Şi în anul acesta se anunţă un Crăciun modest, pentru majoritatea alexăndrenilor şi teleormănenilor, dar asta nu-i împiedică pe oameni să aştepte cu emoţie sărbătoarea, iar clinchetul clopoţeilor şi magia colindelor le vor hrăni speranţa de mai bine.

C. DUMITRACHE