Moneda de 10 bani, emisă în 1867, exponatul lunii, la Muzeul Județean Teleorman

Pentru această lună, Muzeul Județean Teleorman propune publicului vizitator, ca exponat al lunii aprilie 2017, moneda de 10 bani emisă în 1867. evenimentul de deschidere a Exponatului lunii mai a avut loc ieri, începând cu ora 11, la Muzeul Județean Teleorman.

Moneda de 10 bani, emisă în urmă cu 150 de ani, alături de nominalurile de 1 ban, 2 bani şi 5 bani, au fost primele monede emise în România, după ce la data de 22 aprilie/4 mai 1867 a fost adoptată „Legea pentru influenţarea sistemului monetar naţional şi pentru fabricarea monedelor naţionale” – legea noului sistem monetar prin care s-a hotărât tipul de monedă naţională, ce avea să se numească „LEU”, divizat în 100 de „BANI”.

Prin urmare, exact acum 150 de ani, lua naştere sistemul monetar naţional, fapt ce avea, dincolo de însemnătatea economică, şi o însemnătate politică, în momentul în care se aspira tot mai mult la independenţa faţă de Imperiul Otoman, fapt ce avea să se petreacă un deceniu mai târziu.

Primele monede, cele divizionare, au fost realizate din bronz şi au fost bătute în Anglia, în monetării de la Birmingam.

Moneda de 10 Bani, emisă într-un tiraj de 5000000 de exemplare, are diametrul de 30 mm şi greutatea de 10 g. Pe avers se află textul „ROMANIA” şi stema ţării înconjurată cu un cerc perlat. Pe revers, într-o cunună formată dintr-o ramură de laur (stânga) şi una de stejar (dreapta), sub panglica ce leagă cele două ramuri, se află numele monetăriei – „Watt & Co.”, iar în centru, valoarea nominală „10 BANI” şi dedesubt anul „1867”. Muchia monedei este netedă.

Piesa expusă a ajuns în patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman în anul 1973, ca urmare a unei donaţii de monede, bancnote şi medalii româneşti.

M. M.