Mistreții, principalul vector de răspândirea a pestei porcine africane

În județul Teleorman, de la prima apariție a virusului PPA în România și până la această dată au fost înregistrate cele mai multe cazuri de mistreți infectați cu PPA, respectiv la 492 de mistreți găsiți morți și la 50 de mistreți vânați.

Conform datelor Agenției Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor – ANSVSA, săptămâna trecută, la nivel național, au fost confirmate încă 35 de focare noi de pestă porcină africană, dintre acestea unul fiind în județul Teleorman. Astfel, la nivel național erau 438 de focare active de pestă porcină africană (PPA), în 36 de judeţe, din care şapte focare în exploataţii comerciale și șase în exploatații comerciale de tip A.

Cele 35 de focare noi de PPA înegistrate în intervalul 12-17 februarie 2921 sunt în județele : Alba, Bihor, Buzău, Dolj, Gorj, Mureș, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Teleorman și Vâlcea.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 4.971 de cazuri la mistreți, în 41 de județe. Cele mai multe cazuri de mistreți cu PPA au fost înregistrate în județele : Teleorman – 492 de mistreți găsiți morți și 50 de mistreți vânați; Timiș – 235 de mistreți găsiți morți și 17 mistreți vânați; Giurgiu – 209 mistreți găsiți morți și 105 mistreți vânați; Bihor – 209 mistreți găsiți morți și 48 de mistreți vânați; Satu-Mare – 201 mistreți găsiți morți și 155 de mistreți vânați; Prahova – 157 de mistreți găsiți morți și 35 de mistreți vânați; Ilfov – 135 de mistreți găsiți morți și 47 de mistreți vânați.

Specialiștii spun că principalul vector de răspândire a pestei porcine africane îl reprezintă porcii mistreți.

În conformitate cu prevederile europene sanitare veterinare, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.

George ZAVERA

Lasă un răspuns