Până la desemnarea lui Adrian Florescu, drept preşedinte interimar al filialei teleormănene a Partidului Mişcarea Populară, acestei formaţiuni politice i se potrivea ca o mănuşă definiţia eminesciană a spaţiului interstelar: „nu e nimic şi, totuşi, e”. Adică era doar cu numele, ca să exprimăm neaoş româneşte. Acum e „de-adevăratelea”, pentru că a început să se mişte. Iar prima mişcare e una care produce un seism în fostul partid de suflet al lui Florescu, PDL, şi s-ar putea să producă şi o breşă prin care şi alţi membri cu greutate ai fostului partid de guvernământ „să se scurgă” spre noua albie pregătită să preia pâraiele dreptei româneşti.
Printr-un comunicat de presă emis ieri „Partidul Mişcarea Populară anunţă aderarea a doi primari din Teleorman, Stan Nicolae – Mavrodin şi Tiberiu Neamu – Viişoara la Fundaţia Mişcarea Populară. Pasul făcut de cei doi primari din Teleorman a fost motivat de aceştia prin faptul că au avut mereu convingerea că Dreapta trebuie să devină o forţă puternică, capabilă să se coalizeze în vederea înlăturării sărăciei şi dificultăţilor economice pe care le au de înfruntat oamenii din judeţul nostru. În felul acesta, cei doi primari îşi exprimă dorinţa de a fi alături de preşedintele Traian Băsescu, în speranţa concretizării proiectului unei Drepte puternice, susţinute atât pe plan intern, prin solidaritate, cât şi de la nivel european.”
Contactat telefonic, Adrian Florescu a confirmat nu numai conţinutul comunicatului, ci a întărit ideea că Mişcarea Populară trebuie să coaguleze toate forţele de dreapta şi, mai ales, încheierea acestui proces înainte de alegerile pentru Parlamentul European, în caz contrar existând pericolul dezechilibrării pe termen lung al echilibrului politic în România: „Consider că nu este nici momentul şi nu avem nici timpul necesar pentru o luptă internă, în care să predomine orgoliile personale. PDL şi Vasile Blaga greşesc când susţin că coagularea dreptei nu se poate face decât în jurul PDL şi încearcă să-şi impună acest punct de vedere prin tot ceea ce fac, fie discurs politic, fie acţiune practică.
Eu cunosc foarte bine situaţia din partid şi ştiu că există mulţi oameni în PDL, de la simpli membri la cei cu funcţii de conducere, care văd altfel lucrurile, iar dacă actuala conducere a partidului va merge pe aceeaşi linie, nu exclus un exod al acestora spre noi sau spre celelalte formaţiuni de dreapta care doresc unificarea.
Alegerile europarlamentare ar trebui să ne prindă uniţi, pentru a ne maximiza şansele. Altfel există pericolul ca fiecare în parte să obţinem rezultate nesemnificative, iar echilibrul politic să se degradeze şi mai mult. Acesta e pericolul care poate afecta pe termen scurt şi mediu România; lipsa oricărei opoziţii şi alternative la USL.
Dacă ne considerăm politicieni şi oameni de dreapta la asta ar trebui să ne gândim mai întâi.”
E clar că plecarea celor doi primari din PDL va produce valuri, mai ales că Tiberiu Neamu era şi şeful Ligii primarilor PDL din judeţ, şi aşteptăm cu interes reacţiile, mai ales că „evenimentul” se produce cu puţină vreme înainte de conferinţa judeţeană pentru alegerea noii conduceri. Vor reuşi cei din fruntea filialei judeţene a PDL să stopeze hemoragia înainte să se transforme în viitură? Rămâne de văzut.
C.O.