Mişcarea Populară riscă să nu participe la europarlamentare

Se pare că pe Traian Băsescu l-a părăsit proverbialul său noroc politic, care i-a permis să fie primul preşedinte jucător şi primul să fie primul preşedinte jucător şi primul violator al Constituţiei, care şi-a tras, cu ajutorul lui Daniel Morar, prima imunitate totală pe perioada mandatului. Partidului său de suflet şi speranţa dreptei cotroceniste i-a fost stopată intrarea în rândul lumii de o propunere legislativă de modificare a Legii partidelor politice, aprobată miercuri în Senat, prin care partidelor politice nou înfiinţate li se interzice preluarea capitalului de imagine al unei fundaţii cu acelaşi nume.
În expunerea de motive, liberalul Octavian Bot arată că „modificările propuse elimină posibilitatea inducerii în eroare a electoratului prin preluarea de către un partid nou înfiinţat a unor denumiri sau semne permanente ale unor asociaţii sau fundaţii, care prin natura lor juridică au scopuri şi obiective diferite de cele ale unui partid politic”.
Asta înseamnă că partidul condus de Eugen Tomac trebuie să-şi găsească alt nume şi să-şi elaboreze un alt program cu prevederi total diferite de cel actual, care conţine multe din obiectivele Fundaţiei Mişcarea Populară, condusă de Marian Preda.
Dacă această propunere legislativă va trece şi de Camera Deputaţilor, devine clar că Eugen Tomac va trebui să-şi alipească oamenii unei alte formaţiuni politice pentru că altfel aceştia nu vor putea participa la alegerile pentru Parlamentul European.
Pentru că în Legea partidelor, la articolul 5, alineatul 4, scrie negru pe alb: „Semnul partidului poate fi schimbat cu cel puţin 6 luni înainte de data alegerilor de către organele competente ale partidului, conform statutului şi cu respectarea articolelor 25 şi 26”.
Cum suntem aproape de jumătatea lunii noiembrie e clar că nu mai există timpul material necesar înscrierii partidului la tribunal, sub o altă denumire, până pe 24 noiembrie. Pentru că din 25 noiembrie curge timpul perioadei fatidice de 6 luni, până pe 25 mai, data desfăşurării alegerilor europarlamentare.
Aşa că riscul ca Mişcarea Populară să nu poată participa la alegerile europarlamentare, pentru că n-are siglă şi titlu, proprii şi exclusive, este imens. Dacă nu şi-a pregătit o soluţie alternativă, care să le permită rezolvarea problemelor în doar câteva zile, e aproape sigur că reprezentanţii actualului partid prezidenţial nu vor putea candida la alegerile din mai, anul viitor.
Pentru că nici pentru înscrierea unei eventuale coaliţii la tribunal (cel mai probabil „Forţa Civică”) nu prea mai este timp. Doar o migraţiune voluntară spre un alt partid de dreapta mai poate drege busuiocul şi le poate oferi candidaţilor „Mişcării Populare” o şansă de a merge la Bruxelles.

C.O.