Minunea de la Călmăţuiu! – Receptivă la criticile presei, conducerea primăriei salvează căminul cultural de la distrugere

Cotidianul “Mara” a publicat în data de 9 noiembrie 2012 articolul “Modernul aşezământ cultural din Călmăţuiu, pradă dezinteresului aleşilor locali” , prin care redactorii ziarului nostru au semnalat lipsa de reacţie a autorităţilor din această localitate faţă de acţiunile sistematice întreprinse de răuvoitori pentru distrugerea căminului cultural. La acea dată, în urma faptelor comise de hoţi, care au acţionat la adăpostul întunericului şi chiar în plină zi, fuseseră deja dislocate uşile şi ferestrele, demontată scena, odată cu materialele provenite din demolarea acesteia fiind furat şi mobilierul din dotarea respectivului lăcaş de cultură. Redăm succint din relatarea de presă prilejuită de acel nedorit eveniment : “Din puţinii bani avuţi la dispoziţie, în urmă cu câţiva ani autorităţile locale au binevoit să acorde sumele necesare pentru a acoperi cu tablă zincată localul căminului cultural, lucru care s-a şi întâmplat. Mai trebuiau făcute doar câteva mici reparaţii, pentru ca acest aşezământ de cultură să fie, ca şi înainte de fatidicul an `89, unul dintre cele mai mari şi mai frumoase cămine culturale teleormănene, mândria comunităţii locale. Dar, în loc să fie igienizat şi pus la dispoziţia sătenilor, căminul cultural a fost pur şi simplu abandonat în faţa răufăcătorilor. Deşi se află în imediata apropiere a şcolii şi a grădiniţei din localitate şi la o distanţă de numai câteva sute de metri de sediul primăriei, sub ochii autorităţilor locale căminul cultural a intrat rapid pe mâna hoţilor.
De parcă Dumnezeu le-a luat minţile, în plină zi, infractori de cea mai joasă speţă au dislocat şi sustras ferestrele şi uşile, au distrus scena şi tavanul, iar copiii au scrijelit zidurile interioare, înscriind pe ele tot ceea ce le-a trecut prin cap. De rău desigur, că de bine n-a avut cine să-i înveţe ! (…) Poate ne spune conducerea primăriei cum a fost posibil ca dintr-o veritabilă carte de vizită a localităţii astăzi căminul cultural din Călmăţuiu, aflat într-o stare jalnică, să se constituie într-o pată mai mult decât ruşinoasă pe blazonul administraţiei publice locale.”
Deşi, la acea dată, pur şi simplu, nu mai credeam că cineva va fi în stare să salveze de la distrugere căminul cultural din Călmăţuiu, iată că o astfel de minune chiar s-a întâmplat ! Sensibilizată de luarea de atitudine a cotidianului nostru, dar mai ales de intervenţia preşedintelui Consiliului Judeţean Teleorman, conducerea comunei Călmăţuiu, în frunte cu primarul George Valentin Niţu, a luat măsurile necesare pentru salvarea de la distrugere a acestui lăcaş de cultură. Mai mult, s-au găsit şi resursele de bani necesare, astfel încât lucrările de reabilitare a respectivului edificiu de cultură au fost deja demarate. Într-un timp foarte scurt, echipele de meseriaşi au montat tâmplăria de aluminiu cu geam termopan, au instalat camerele de supraveghere video, săptămâna trecută lucrându-se la montarea unui nou acoperiş. Se lucrează şi în interiorul căminului cultural, ritmul bun de execuţie a lucrărilor de construcţie dând garanţia că până de Sărbătorile de Paşti acest edificiu va putea fi redat locuitorilor satelor Călmăţuiu şi Nicolae Bălcescu.
Spre meritul lor, autorităţile locale din comuna Călmăţuiu au înţeles să-şi îndrepte greşeala de a lăsa pentru o vreme căminul cultural la cheremul hoţilor, prin măsurile întreprinse în prezent demonstrând că pot fi un bun gospodar al averii comunităţii locale. Felicitări!

George ZAVERA