Ministrul Sănătății, Victor Costache, nu agreează comasarea sau desființarea centrelor de permanență

Informațiile mincinoase apărute în spațiul public, privind intenția desființării centrelor de permanență, au fost combătute cu afirmația făcută de ministrul Sănătății, Victor Costache, potrivit căreia pe agenda acestuia nu există niciun demers, niciun document sau vreun ordin care să vizeze desființarea centrelor de permanență.

Informațiile apărute în spațiul public fac referire la Ordonanța de Guvern nr. 61, promovată în anul 2018 de guvernul Dancilă și care modifică condițiile de înființare și desființare a centrelor de permanență. Documentul apărut în mass-media a fost elaborat în data de 6 noiembrie, fără consultarea și acordul prealabil al actualei conduceri a Ministerului Sănătății și reprezintă viziunea fostului ministru Sorina Pintea, privind comasarea și reorganizarea centrelor de permanență.

Programul de guvernare al PNL nu prevede nicio măsura care vizează desființarea unor unități medicale în general, sau centre de permanență în particular.

Ministerul Sănătății condamnă ferm astfel de acțiuni de manipulare și dezinformare apărute în spațiul public și le consideră diversiuni ale unor partide din opoziție, care vor să speculeze electoral pe această temă. Atragem atenția că pacienții din sistemul medical românesc nu trebuie să devină victime ale unui război politic, iar declarații de acest tip pot avea efecte nefaste asupra populației.

Mai jos, facem un scurt istoric al acestei teme, care acum, spre final de campanie electorală, se vrea a fi o bombă electorală.

Situația până în momentul de față:

Ca urmare a evaluării centrelor de permanență realizate în anul 2018 și a controalelor efectuate de Corpul de Control al Ministerului Sănătății, condus la acea vreme de Sorina Pintea, a fost aprobată Ordonanța de Urgență nr. 61 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2004, privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanentă, prin care a fost introdusă și noțiunea de DESFIINȚARE a centrelor de permanență (în baza deciziei emisă de către directorul executiv al Directiei de Sănătate Publică).

În urma aprobării OUG 61/2018, Ministerul Sănătății condus de Sorina Pintea a demarat procedurile de stabilire a noilor criterii de înființare, respectiv desființare a centrelor de permanență, în vederea punerii în aplicare a ordonanței.

În perioada, septembrie 2018 – septembrie 2019, a avut loc procesul de elaborare și consultare cu comisiile de specialitate și directiile de sănătate publică județene, în vederea modificării cadrului legislativ.

Având în vedere faptul că deciziile de înființare a centrelor de permanență sunt emise de către direcțiile de sănătate publică, la solicitarea consiliilor locale sau a medicilor de familie cu acordul caselor județene de asigurări de sănătate, Direcția Generală de Asistență Medicală și Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății, prin adresa nr. 56269/14.10.2019, a solicitat atât DSP cât și Comisiei de Medicină de Familie puncte de vedere cu privire la modificarea Normelor referitoare la asigurarea continuităţii asistenței medicale primare prin centrele de permanentă, iar prin răspunsurile primite, DSP a solicitat și emiterea criteriilor de desființare a centrelor de permanență.

În vederea realizării unei analize privind impactul modificărilor propuse, Direcția Generală de Asistență Medicală și Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății a revenit la adresa 56269/14.10.2019, în data de 06.11.2019 fără consultarea și acordul prealabil al actualei conduceri a Ministerului Sănătății, solicitând din partea DSP-urilor harta privind distribuția centrelor (inclusiv în localitățile urbane care au organizate mai mult de un centru de permanență), populația arondată centrului, numărul de persoane care s-au prezentat la centrul de permanență și serviciile acordate.

Menționăm, încă o dată, faptul că ministrul Sănătății, Victor Costache, nu agreează viziunea fostului ministru, Sorina Pintea, de comasare sau de desființare a centrelor de permanență, ci dimpotrivă va analiza întreaga situație pentru extinderea și eficientizarea acestora.