Ministrul Agriculturii * Subvenții mai mari pentru dezvoltarea fermelor de familie!

Ministerul Agriculturii, prin vocea ministrului Adrian Oros anuță că, în viitorul exercițiu financiar, va face modificări în ceea ce privește plata redistributivă, astfel încât o parte din subvențiile agricole să fie redirecționate către fermele de familie, pentru ca acestea să se poată dezvolta și să devină competitive. Dealtfel, ministrul agriculturii, Adrian Oros, a afirmat, cu diverse prilejuri, că se are în vedere consolidarea fermelor de familie, aceasta fiind o prioritate pentru actuala conducere de la MADR.

”Avem mai multe priorități. În primul rând, trebuie să stimulăm foarte mult ferma de familie, pentru că garanția existenței statului românesc stă exact în această fermă de familie. Noi suntem o țară paradoxală. Avem 830.000 de ferme, din care aproape 800.000 sunt fermele de subzistență, gospodăriile părinților sau bunicilor noștri, care de fapt nu sunt ferme, pentru că ele sunt ajutate și de niște pensii sau salarii”, spune ministrul Oros.

Potrivit ministrului Oros, fermele de familie reprezintă în prezent doar 2% din totalul fermelor din România, acestea lucrând aproximativ 20% din totalul terenului agricol.

”Cam 40% din teren este lucrat de 97% din fermieri în aceste mici ferme. Încă 40% din teren este lucrat de 0,5% din fermieri, în ferme mari, de la 300 de hectare până la 56.000 hectare. Abia 20% din teren este lucrat de 2% din fermieri, care reprezintă fermele medii, de familie. Noi aici trebuie să facem în așa fel încât să stimulăm finanțarea, pentru ca aceste ferme de familie să devină ferme consolidate, comerciale, care să reziste pe piață.

Cum vom face asta? Din cele 13,5 miliarde euro plăți directe, nu o să facem o plafonare, pentru că nu vrem să falimentăm fermierii mari. În schimb luăm o plată redistributivă din anvelopa generală și câte 300 milioane de euro în fiecare an vor fi redistribuiți către aceste ferme medii, de familie, în așa fel încât plata pe suprafață pe care o primesc de la APIA să fie mai mare”, a precizat minisitrul agriculturii, Adrian Oros.

George ZAVERA