Ministrul Agriculturii, Adrian Oros * Specialiștii din APIA și direcțiile agricole, sarcini sporite în relația cu fermierii!

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a solicitat funcționarilor din APIA și Direcțiile pentru Agricultură județene ca în această perioadă, pentru că va fi foarte mult de lucru, să aibă un program bine articulat, iar concediile să fie foarte bine programate. Astfel, în cadrul unei conferințe de presă, Adrian Oros le-a transmis funcționarilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) și celor de la Direcțiile pentru Agricultură Județene să ”aibă grijă” cum își programează concediile în lunile august și septembrie. Aceasta, având în vedere volumul mare de muncă necesar pentru plata despăgubirilor acordate pentru culturile agricole distruse din cauza secetei, precum și a compensațiilor pentru femierii care au avut pierderi din cauza pandemiei de COVID-19, derularea Programelor de ajutor de stat pentru producția de tomate și usturoi, scheme gestionate și achitate de Direcțiile pentru Agricultură județene. Ministrul Oros : ”Am avut o întâlnire cu deconcentratele, instituțiile din subordinea Ministerului Agriculturii, am vrut să vedem care este stadiul programelor care se află în derulare legat de despăgubirile pentru secetă, programul Tomata, programul Usturoiul, programele pentru stimularea reproducției la porcine și păsări, dar și problemele pe care aceste deconcentrate le au, atât administrative, cât și relațiile pe care le au cu fermierii. În lunile august și septembrie, mai ales prin APIA, dar și prin direcțiile de agricultură, vom trebui să dăm toate acele compensații de secetă, dar și pentru pierderile de venit cauzate de pandemia de COVID-19. Vom avea scheme de ajutor pentru toate sectoarele: creșterea păsărilor, creșterea porcului, bovină lapte, bovină de carne, ovine, bineînțeles secetă și industria alimentară”.

Adrian Oros a precizat faptul că la Ministerul Agriculturii se pregătesc despăgubiri de aproximativ 1,2 miliarde de lei, pentru aproximativ 1,1 milioane de hectare afectate de secetă, aparținând unui număr de 34.000 de fermieri. Se așteaptă notificarea de la Bruxelles, suma de 1,2 miliarde de lei urmând a fi cuprinsă în rectificarea bugetară.

George ZAVERA