Ministrul agriculturii, Adrian Oros * Programul Tomata va continua și pentru ciclul II de producție!

Veste bună pentru cultivatorii de tomate în spații protejate, respectiv în sere și solarii, venită din partea ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros. Ministrul Oros a dezmințit zvonurile precum că ministerul pe care îl conduce nu va mai continua sprijinul financiar nerambursabil destinat producerii de tomate în Ciclul de producție din acest an. În cadrul unei emisiuni televizate, ”Agricultura la Raport”, ministrul Adrian Oros le-a promis legumicultorilor că va fi alocată o sumă importantă și pentru acest ciclu de producere de tomate.

”Cu siguranță, la fel cum am spus și la începutul anului, și anul acesta vom aloca bani pentru ciclul II. Și anul trecut am făcut o suplimentare în buget, în decembrie, tocmai ca să putem să acoperim în buget și ciclul II, care nu era prins în buget de către cei care au condus înainte ministerul. Noi ne-am ținut de cuvânt și am suplimentat. Anul trecut am alocat 62 de milioane de euro pentru programul Tomata. Și anul acesta vom avea sume dedicate pentru ciclul II, pentru că știu că foarte mulți beneficiari și-au programat culturile astfel încât să fie prinși în ciclul II și este corect ca și ei să beneficieze de acest program”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Ministrul a declarat că decizia de finanțare pentru Ciclul II de producție va fi luată prin Hotărîre de Guvern, înainte de rectificarea bugetară.

Față de anul 2019, programul Tomata a suferit, în acest an, câteva modificări. Cantitatea minimă ce trebuie valorificată cu acte a crescut de la 2 tone la 3 tone pentru suprafața minimă de 1.000 de metri pătrați, iar bugetul alocat pentru Ciclul I de producție a fost de 40 de milioane de euro. O sumă pe care legumicultorii o consideră insuficientă.

”Legat de suplimentarea sumei pentru Ciclul I, noi am alocat 40 de milioane de euro și s-au înscris 18.128 de beneficiari. La un moment dat, trebuie să avem un plafon. Vom vedea, până la sfârșitul programului, câți dintre ei sunt într-adevăr eligibili. Speranța mea este ca anul acesta să fie toți eligibili,să fie beneficiari corecți. Anul trecut au fost în unele județe sute de dosare fictive. Nu este corect ca banii să nu ajungă la cei care cultivă, într-adevăr, tomate. Vom face eforturi ca programul să continuie și anul acesta, dar, începând de la anul, vom încerca să-i ajutăm pe toți cei care cultivă legume”, a subliniat Adrian Oros.

George ZAVERA