Ministrul Agriculturii, Adrian Oros * Fermierii afectați de secetă să stea liniștiți, că vor primi banii !

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Ministerul Agriculturii, a declarat că acordarea ajutorului de stat pentru pagubele cauzate de seceta excesivă din acest an nu are legătură cu legea care stabilește plata unor despăgubiri pentru fermierii care au culturile afectate de secetă sau de alte fenomene naturale, lege adoptată de Parlament, dar declarată ca neconstituțională de către Curtea Constituțională a României. Ministrul agriculturii, Adrian Oros le transmite fermierilor să stea liniștiți, că-și vor primi banii cuveniți !

Ministrul Adrian Oros “Am spus, încă de la începutul primăverii, că anul acesta toți fermierii care au avut pagube cauzate de către această secetă puternică, pedologică, vor fi despăgubiți. Am modificat atunci legislația, am trimis echipele pe teren, s-au centralizat toate datele, s-au făcut verificări, astfel încât despăgubirile să fie cât mai obiective, am emis norma legislativă, am făcut prenotificarea la Comisia Europeană, pentru că așa se face, trebuie respectate orientările Uniunii Europene, trebuie respectat articolul 108 din Tratatul de funcționare al Uniunii Europene. Am primit observațiile, le-am corectat, am făcut și calculele, pe care vi le-am comunicat și dvs, am prins și-n rectificarea de buget și acum, forma finală a Ordonanței de Urgență este trimisă atât spre Guvern, cât și spre Comisia Europeană. Deci, am emis un act normativ aplicabil, prin care banii să ajungă la fermieri.

Este și constituțional, este și legal, este și aplicabil. Sigur, am văzut bucuria unora, prin care spuneau că nu o să se mai poată face desăgubiri la secetă, pentru că nu știu ce lege neconstituțională, făcută pe picior, cu populism, neprofesionalism a fost trântită la Curtea Constituțională. Păi, a fost trântită pentru că nu îndeplinea nici cele mai elementare reguli de constituționalitate. De aceea, a fost trântită. Deci, cu alte cuvinte, fermierii trebuie să fie liniștiți, ei, oricum, sunt liniștiți, am ținut în toată această perioadă legătura cu ei, știu exact pașii pe care Ministerul Agriculturii i-a făcut în această perioadă, toate marile asociații și federații din agricultură știu exact pașii și știu că sumele calculate conform legii, constituțional, le vor primi.”

Adrian Oros a declarat că despăgubirile le vor fi plătite fermierilor începînd de la sfârșitul lunii august.

Pe baza proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole sunt 34.647 de fermieri afectați de seceta pedologică și 1.168.064,79 ha cu culturi agricole înființate în toamna anului 2019 calamitate în grade diferite de afectare pe areale agricole importante la nivel național, după cum urmează: grâu 833.213,53 ha, secară 314,5 ha, triticale 5.112,51 ha, orz 175.680,44 ha, orzoaică 16.613,71 ha, ovăz 628,69 ha și rapiță 136.501,41 ha.

George ZAVERA