Ministrul Adrian Oros * Înființarea Camerelor agricole este o prioritate a guvernării liberale

Vorbind despre nevoia de reducere a birocrației în Ministerul Agriculturii și de transfer a unor activități de conducere de la instituțiile statului care se ocupă de agricultură și industria alimentară direct la fermieri, în cadrul Camerelor Agricole ce vor fi înființate în acest an, ministrul Adrian Oros a spus la această dată în România 14.600 de bugetari, angajați la stat, gestionează o agricultură, care este privată.

„Eu am spus că suntem 14.600 de bugetari, atâţia suntem cei care gestionăm o agricultură care este eminamente privată. Din acest punct de vedere, cred că suntem ţara cea mai birocratică, eu mă refer doar la agricultură, nu-mi dau cu părerea la alte domenii. Dar să ai 14.600 de oameni care gestionează, de la stat, o activitate eminamente privată, mie mi se pare mult în anii 2020. Tocmai de aceea eu am militat şi voi milita pentru apariţia Camerelor Agricole. În toată Europa există aceste Camere Agricole, care sunt nişte entităţi private care reprezintă cu adevărat interesele fermierilor dintr-o anumită zonă şi care nu numai că reprezintă interesele, dar rezolvă foarte multe probleme de ecosistem, probleme de relaţii între fermieri, probleme pe care statul, prin instituţiile sale, prin oamenii pe care îi are niciodată nu le poate rezolva, de multe ori le încurcă”, a declarat Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.

„Sper că după ce trece perioada a alegerilor, pentru că nu vrem să suprapunem alegerile la Camerele Agricole cu alegerile politice, pentru că iar politizăm şi iar denaturăm sensul acestor Camere Agricole, să apară nişte entităţi care, la început, vor fi mai firave, dar dacă avem grijă să crească, în câţiva ani de zile pot să rezolve foarte, foarte multe dintre problemele pe care actualele instituţii nu le pot rezolva. Eu am observat, de câte ori încerci să rezolvi o problemă, de multe ori mai mult o încurci. Statul trebuie să rămână arbitru. Statul dacă şi fluieră şi încearcă să şi apere sau să dea penalty-ul de multe ori greşeşte”, a spus Oros.

Adrian Oros a precizat că înfiinţarea Camerelor Agricole este o prioritate a guvernării liberale, în contextul în care România este singura ţară din Europa care are „atât de multe entităţi publice care gestionează agricultura”.

George ZAVERA