Mihail Vlasov, „Excelenţa Sa” pentru clienţi, „tataie” pentru interlopi

Şeful Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov, a fost săltat marţi seara de mascaţi, pentru că primise un avans de 200.000 de euro din milionul pe care-l solicitase unui om de afaceri, pentru a-i soluţiona favorabil un dosar aflat în dezbaterea Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, care funcţionează pe lângă instituţia pe care o conduce din 2007.
Se vorbeşte că Vlasov ar fi un împătimit al jocurilor de noroc, fiind amestecat şi în dosarul clanurilor interlope „Duduianu” şi „Caran”, acuzaţi că dădeau bani cu camătă unor pasionaţi de jocuri de noroc. Dacă ar fi să ne luăm după ceea ce scrie pe internet, cel care l-a înfundat pe Vlasov e un om de afaceri aflat în litigiu cu o altă firmă, în valoare de 4 milioane de euro. Şeful CCIR i-ar fi cerut un milion de euro pentru a-i asigura succesul, dar omul i-a spus că n-are atâţia bani şi, în plus, a susţinut că în litigiul respectiv dreptatea e de partea lui.
Vlasov a insistat în disperare şi omul s-a dus luni la DNA unde a povestit toată tărăşenia. Procurorii au organizat flagrantul şi individul a căzut în cursă.
De remarcat faptul că fostul judecător din vremea comunismului a călcat pe bec şi înainte de 1989 şi numai revoluţia l-a scos din puşcărie, ele devenind ulterior un opozant al regimului comunist şi un persecutat de regimul lui Ceauşescu.
După revoluţie i-a mers din ce în ce mai bine, ajungând deputat, apoi, după un scandal monstru, ajungând în fruntea Camerei de Comerţ şi Industrie a României, unde a rezistat până acum, deşi a fost acuzat în repetate rânduri că cheltuieşte abuziv banii instituţiei.
A încercat, fără să reuşească, să mut Registrul Comerţului de la Ministerul Justiţiei la Camera de Comerţ. Aşa că a trebuit să se mulţumească cu Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, care nici ea nu e de colea.
Mai ales că instituţia e condusă de viceguvernatorul Băncii Naţionale, Bogdan Olteanu, şi de fiica sa, notarul Vanda Anamaria Vlasov, care este prim-vicepreşedinte (nimeni alta decât soţia fostului ministru de interne, Cristian David).
Pe lista de arbitri interni şi internaţionali mai figurează o serie de politicieni cunoscuţi, între care vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru, fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, deputatul Alina Gorghiu şi fostul consilier prezidenţial Ştefan Diaconu.
Nu e exclus ca pe măsură ce se vor adânci cercetările să aflăm lucruri interesante despre corupţia din România. Pentru că până acum era greu de pătruns în tainele instituţiei, şedinţele de judecată ale acesteia fiind secrete şi nici o persoană neavând acces la dosare şi la informaţii privind activitatea de soluţionare a litigiilor.

Şt. B.