Micii fermieri pot depune cereri pentru a primi de la AFIR câte 15.000 euro !

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat ghidul de finanțare al submăsurii 6.3 “Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”’, în perioada următoare micii fermieri având posibilitatea de a depune proiecte pentru accesarea unui sprijin financiar nerambursabil de 15.000 euro. Suma totală alocată pentru această sesiune de depunere a proiectelor se ridică la 46 milioane euro.

„Versiunea finală a ghidului solicitantului este deja disponibilă pe site-ul AFIR, în vederea pregătirii documentației de solicitare a fondurilor europene acordate pentru finanțarea fermelor mici. Sesiunea pentru depunerea proiectelor va fi lansata în cursul acestei luni, conform calendarului stabilit în cadrul Comitetului de Monitorizare pentru PNDR. Avem la dispozitie o alocare de aproximativ 46 de milioane de euro pentru această sesiune, sumă care, din păcate, este insuficientă pentru numărul foarte mare de potențiali beneficiari care ar dori să acceseze aceste fonduri pentru a-și dezvolta fermele. Din informatiile pe care le avem, la nivelul fiecărui județ sunt foarte multe proiecte care așteaptă să fie depuse, fapt ce ne demonstrează că există atât o dorință foarte mare de a investi în agricultura românească, cât și o nevoie, si mai mare, de finanțare a acestui sector’, a declarat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

Finanțarea cu câte 15.000 euro a fiecărei exploatații agricole aparținând micilor fermieri este nerambursabilă. Micii fermieri ale căror proiecte vor fi declarate eligibile vor primi suma de 15.000 euro în două tranșe, respectiv 75 % din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare și 25 % din acest ajutor financiar nerambursabil în momentul în care finalizează obiectivele propuse prin planul de afaceri. Banii vor fi folosiți pentru a acoperi cheltuielile aferente punerii în practică a planului de afaceri, inclusiv pentru asigurarea capitalului de lucru, achiziția de teren sau material biologic, efectuarea de studii etc.

Ghidul solicitantului pentru Submăsura 6.3 “Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” poate fi descărcat de pe pagina oficială de internet a AFIR, www.afir.info, la secținea investiții PNDR.

George ZAVERA