Mica Unire

Unirea Principatelor Române (Țara Românească și Moldova) a avut loc la jumătatea secolului XIX. Anul acesta se împlinesc 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Evenimentul este cunoscut ca ”Mica Unire”, și reprezintă pilonul de bază pentru înfăptuirea statului national unitar roman.

La 5 ianuarie 1859 Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie este ales domn și al Munteniei. Visul românilor de a se uni într-un singur stat s-a împlinit însă abia la 1 decembrie 1918, după primul război mondial, când a avut loc unirea României cu Banatul, Crișana și Maramureșul.

La 19 aprilie 1849, Convenția ruso-turcă de la Balta Liman a reinstaurat controlul politic în Țara Românească și Moldova, după înfrângerea Revoluției de la 1848, și a reinstalat în Transilvania regimul absolutist habsburgic, luând astfel sfârșit protectoratul Rusiei asupra Principatelor, după înfrângerea Rusiei în războiul Crimeei. Pe 1 februarie 1857, la Iași, s-a format Comitetul Electoral al Unirii care a stabilit un program politic ce preconiza Unirea Principatelorî ntr-un singur stat. Adunările ad-hoc din Țara Românească și Moldova au adus răspunsuri pozitive ale participanților prin cele două Rezoluții. Ambele rezoluții prevedeau neutralitatea celor două Principate, autonomia și unirea celor două țări într-un singur stat cu numele România. La 24 ianuarie 1859, la reluarea Convențiilor ad-hoc, la propunerea lui Vasile Boierescu, s-a hotărât Unirea Principatelor Române, cu același domnitor ca și în Moldova, Alexandru Ioan Cuza.

De Unirea de la 1859 se leagă și numele lui Moș Ion Roată, care ar fi fost deputat în Divanul ad-hoc al Moldovei. Acesta ar fi fost însă un țăran în putere, și s-a născut la Putna în 1806.

Alexandru Ioan Cuza s-a născut pe 20 martie 1820 la Bârlad, și a murit pe 15 mai 1873, la 53 de ani, la Heildelberg, în Germania, și este înmormântat la Mânăstirea Sfinții Trei Ierarhi, din Iași. De religie orthodoxă, Alexandru Ioan Cuza s-a căsătorit cu Elena Cuza, născută Rosetti, cu care a avut doi copii.

Astăzi, de Ziua Micii Uniri, pe 24 ianuarie 2019, bugetarii au zi liberă, și mulți se prind în hore ale Unirii, prin piețele orașelor, municipalitățile fălindu-se cu ofertele generoase, de regulă fasole cu cârnați, dar și sarmale stropite cu vin sau țuică fiartă. Mica Unire este sărbătorită în țară în stil românesc.

Ioan DUMITRESCU