Medicii veterinari din Teleorman, fruntaşi la asistenţa privind eutanasirea câinilor fără stăpân!

După cum se ştie, în cadrul adăposturilor pentru câini aparţinând unor asociaţii pentru protecţia animalelor, dar şi în multe centre urbane şi rurale din întreaga ţară sunt descoperite adesea animale cu boli incurabile, cazuri în care legea prevede ca aceste animale să fie supuse eutanasierii.

Colegiul Medicilor Veterinari din România a întocmit o listă a medicilor veterinari de liberă practică care şi-au dat acceptul să asiste la procedura de eutanasiere a câinilor fără stăpân, listă completată cu acceptul asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor. Conform conducerii Colegiului Medicilor Veterinari din România, la nivel naţional un număr de 383 de medici veterinari şi-au exprimat dorinţa de a asista la procedura de eutanasiere a câinilor fără stăpân de către asociaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor. La procedura de eutanasiere a câinilor fără stăpân Teleormanul ocupă locul doi pe ţară, pentru o astfel de activitate optând 77 de medici veterinari care îşi desfăşoară activitatea în cadrul sistemului sanitar veterinar de pe raza judeţului nostru. Pe locul 1 pe ţară se află judeţul Bistriţa Năsăud, pentru o astfel de activitate optând un număr de 81 medici veterinari.

Cei 77 de medici veterinari de liberă practică din Teleorman îşi desfăşoară activitatea profesională în cadrul unor Cabinete Medicale Veterinare (CVM) sau în Societăţi Comerciale în care personalul practică medicina veterinară.

Din punct de vedere al medicilor veterinari care vor participa la activitatea de eutanasiere a câinilor fără stăpân, pe locul 3 pe ţară se situează judeţul Dâmboviţa, cu un număr de 58 de medici veteriari, iar pe locul 4 judeţul Sibiu, cu un număr de 43 medici veterinari. Din judeţele Bacău şi Bihor nu a optat pentru o astfel de activitate niciun medic veterinar. Sunt multe judeţe în care numărul medicilor veterinari care s-au înscris în evidenţa Colegiului Naţional al Medicilor Veterinari pentru o astfel de activitate este foarte mic. Astfel, din judeţul Brăila s-a înscris un singur medic veterinar, din judeţul Argeş 2 veterinari, din judeţul Caraş Severin 2 medici veterinari, din judeţul Arad 3 medici veterinari, din judeţul Buzău 5 medici veterinari.

George ZAVERA