Medicii români au mare căutare în Europa
Revenirea treptată a economiei europene, după criza majoră din ultimii ani, face ca în ţările membre ale U.E. să apară oportunităţi de angajare în diverse domenii, de care pot beneficia şi cetăţenii români.
Pentru facilitarea liberei circulaţiei a lucrătorilor în Spaţiul Economic European există o reţea de cooperare care include serviciile publice de ocupare a forţei de muncă, organizaţii sindicale şi patronale, coordonate de Comisia Europeană.
La nivelul AJOFM Teleorman funcţionează compartimentul EURES, în cadrul căruia se acordă persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă dar şi eventualilor angajatori servicii gratuite precum obţinerea unui loc de muncă în condiţii sigure, dar şi informarea şi consilierea profesională privind încadrarea în muncă în străinătate,, informaţii detaliate cu privire la locurile de muncă din ofertă şi despre condiţiile de viaţă şi de muncă din statele respective.
Compartimentul EURES organizează şi burse ale locurilor de muncă dacă partenerii EURES externi o cer.
În cei opt ani care au trecut de la înfiinţarea sa, compartimentul EURES de pe lângă AJOFM Teleorman, a pus la dispoziţia teleormănenilor locuri de muncă în străinătate pentru care s-au întocmit 870 de dosare pentru angajare pe o perioadă determinată.
Pentru această perioadă, la nivel naţional există o ofertă de 282 locuri de muncă pentru care pot opta şi cetăţeni din Teleorman.
Cele mai multe sunt cele din domeniul agriculturii, Danemarca solicitând 100 de persoane care să lucreze în cadrul fermelor care cultivă mazăre. Urmează Irlanda, care oferă 40 de posturi de ciontolitor de carne.
O paletă mai largă de oferte, deşi nu prea numeroase, se remarcă în cazul Austriei şi Germanie. Cea mai importantă economie din UE are nevoie de 10 barmani, 20 de ospătari, 40 de bucătari, şi 10 posturi de supraveghetori de noapte. În total 80 de locuri de muncă.
În Austria e nevoie de un zugrav, un zidar, un tencuitor, un tâmplar, un sudor, un organizator de şantier, un operator CNC, un montator prefabricate, un mochetar parchetar, un macaragiu, un instalator, un electrician, un dulgher, un ajutor în lucrări metalice, un montator acoperiş ţiglă, un faianţar. În total 16 posturi şi toate în domeniul construcţiilor.
Franţa are cea mai selectă ofertă, dacă ne gândim că în hexagon e nevoie de 30 medici, un post de terapeut ocupaţional, două posturi de kinoterapeut. La acestea se adaugă posturi de sudori. Oferta cea mai săracă vine din partea Norvegiei, care solicită doar un asistent de brutar. Întrucât oferta europeană de locuri de muncă este într-o dinamică permanentă, aceste cifre se pot modifica aşa că cei interesaţi pot urmări evoluţia acestei dinamici accesând site-ul www.eures.anofm.ro
M.M.