Măsuri suplimentare, în Teleorman, pentru împiedicarea răspândirii virsului de pestă porcină africană

”În acest moment nu avem pestă porcină în Teleorman”

Autoritățile teleormănene au intensificat măsurile suplimentare pentru împiedicarea răspândirii virsului de pestă porcină africană în județul Teleorman, ca urmare a faptului că în județul Giurgiu a fost confirmat al 12-lea focar de pestă porcină africană. Planul de măsuri suplimentare ce se vor lua în județul nostru în perioada următoare a fost prezentat și aprobat luni, 10 septembrie 2018, în cadrul ședinței CJSU Teleorman.

Prezent la întâlnire, directorul executiv al DSVSA Teleorman, Iulian Ianculescu a precizat la începutul ședinței că ”în acest moment nu avem pestă porcină în Teleorman. Toate probele trimise către IDSA (Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală), din județul nostru, de suspiciune sau în condiții normale, de la porcul domestic, de la porci morți domestici sau mistreți sunt negative”.

Potrivit directorului executiv al DSVSA până la această dată au fost examinate 266 de probe de la porci domestici din județul Teleorman și 402 probe de la porcii mistreți, toate fiind negative.

Pentru că situația la nivel național, privind răspândirea pestei porcine africane se înrăutățește și ținând cont de faptul că în județul vecin, Giurgiu, a fost depistat al 12-lea focar de pestă porcină africană, DSVSA Teleorman a demarat, începând de luni, 10 septembrie, un plan suplimentar de măsuri pentru împiedicarea răspândirii virsului în județul nostru.

”DSVSA va începe o măsură suplimentară de prevenție. Două mașini vor pleca pe direcții diferite în fiecare localitate. Vor opri la primării să anunțe că sunt de la DSVSA și vor face o supraveghere clinică în fiecare gospodărie. Crescătorii de porci vor primi o hârtie, un act în care sunt scrise obligațiile pe care le are fiecare crescător de porci…”, a menționat Iulian Ianculescu. Prin această acțiune se urmărește ca cetățenii să fie informați cu privire la răspândirea virsului pestei porcine africane, iar în situația în care există suspiciuni ale bolii la animale, oamenii să-i informze pe medicii veterinari.

De asemenea, în perioada imediat următoare, echipe mixte ale IPJ și DSVSA vor efectua controale în târgurile de animale și, nu în ultimul rând, au fost intensificate controalele în trafic, în special în zonele care fac legătura cu județul Giurgiu. Au fost instituite filtre permanente pe cele două puncte de intrare spre județ Giurgiu, a fost interzis transportul de animale vii prin punctele de trecere a frontierei și au fost intensificate activitățile de patrulare pe raza localităților de la granița cu județul Giurgiu.

M. MEILĂ